Imagine simbol

Administratorul unei companii de construcții din Chișinău riscă închisoare. Ar fi prejudiciat statul cu 25 mln lei

Administratorul unei companii de construcții din Chișinău care este învinuit de evaziune fiscală, în valoare de 25 milioane de lei, va compărea pe banca acuzaților. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat, într-un comunicat din 22 ianuarie, că dosarul penal pe numele acestuia a fost trimis în judecată. 

Bărbatul inculpat este din zona de centru a Moldovei. Acesta a fost investigat de procurori și Serviciul Fiscal de Stat începând din 2021, în trei dosare care au fost conexate și investigate într-o singură procedură. Procurorii PCCOCS i-au incriminat acestuia infracțiunea de evaziune fiscală, insolvabilitate intenționată a unei companii de construcții al cărei director era, începând din 2012, precum și păstrarea pistolului cu permis expirat, la o altă adresă decât cea autorizată (în dulapul de haine, la care avea acces și copilul, și soția).

Astfel, procurorii îl acuză pe director că a gestionat fraudulos activitatea întreprinderii. Mai exact, acesta a indicat în declarațiile fiscale privind TVA date denaturate pentru 2017-2020, precum și a redus venitul ce urma să fie impozitat pentru anii 2017-2021. Prin această metodă, directorul a evitat să plătească statului impozite și TVA de peste 18 000 000 lei, din suma totală a acțiunii civile de 25 000 000 lei, formulate de către Serviciul Fiscal de Stat. De asemenea, acesta a acordat împrumuturi cu caracter vădit fictiv altor companii, în sume de zeci și sute de mii de lei, ceea ce a dus la insolvabilitatea intenționată a propriei companii (ca să nu-și onoreze datoriile față de stat).

La solicitarea procurorilor PCCOCS, au fost aplicate sechestre asupra bunurilor acestuia: teren pentru construcții, apartament și o altă încăpere (bun viitor, ce urma să fie dată-n exploatare) din Chișinău. De asemenea, au fost aplicate sechestre și pe cotele-părți de 10% din aproape 90 de bunuri viitoare dintr-o casă de locuit din Chișinău.

Acum, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, urmează să examineze cauza prin prisma acuzării prezentate de procurorii PCCOCS – fapte pentru care Codul penal prevede amendă de până la 350 000 lei sau închisoare până la 5 ani. De asemenea, învinuitul ar putea fi lipsit și de dreptul de exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Totodată, procurorii au trimis în judecată și compania gestionată fraudulos de acesta, care acum este pasibilă de amendă de până la 800 000 lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: