Instituțiile compentente din Republica Moldova vor solicita informații direct de la autoritățile din SUA, Marea Britanie și România, pentru a afla dacă Vlad Plahotniuc, unul dintre beneficiarii devalizării sistemului bancar, se află pe teritoriul acestor state. Anunțul a fost făcut astăzi, 4 decembrie, de către președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
„Am solicitat să nu mergem doar pe abordare multilaterală, dar să ne informăm și să ne adresăm și bilateral – organele de anchetă din Republca Moldova se vor adresa direct către SUA, Marea Britanie și România pentru a solicita informația despre aflarea acestei persoane pe teritoriul țării lor”, a declarat Igor Dodon.
Șeful statului a menționat că s-a recurs la această inițiativă deoarece, până în prezent, fostul lider al PDM nu a fost dat, deocamdată, în urmărire internațională de către secretariatul general al Interpol de la Lyon, deși dosarul și cererea respectivă a fost transmisă pe 18 octombrie 2019, de către instituțiile din Republica Moldova.
Președintele Republicii Moldova a mai spus că, până în prezent, s-a reușit rambursarea a 2,4 miliarde de lei din banii devalizați din sistemul bancar și a fost pus sechestru pe active de 1,2 miliarde de lei din interiorul țării. Totuși, potrivit șefului statului, trebuie întreprinse măsuri pentru recuperarea și acelor bani care au ajuns în afara țării.
„Nu s-a întreprins nicio acțiune pentru recuperarea banilor care se află în afara țării. Am solicitat organelor abilitate, în regim de urgență, să examineze posibilitatea anunțării unui concurs pentru selectarea unui partener internațional din afara țării care să se ocupe de recuperarea banilor din exterior”. Igor Dodon a menționat că aceasta este și o recomandare a Fondului Monetar Internațional.
Despre inițiativa fracțiunii PPDA, despre apobarea unui moratoriu privind „legea miliardului”, Igor Dodon a spus că există două soluții.
„S-au trezit. Dar unde au fost până acum? Care ar fi soluția: Să nu achităm pe acest împrumut cele 5% anual, pentru că în 20 de ani suma se dublează. De aceea, cea mai ușoară soluție este să vedem ce vom face cu acest procent. A doua soluție ar fi să găsim sursele necesare pentru a anula aceeste prevederi”.
Amintim că, potrivit datelor Centrului de Politici și Reforme, între anii 2014-2015 rezervele Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au fost secate de 1,024 miliarde $. Un raport al Comisiei parlamentare de anchetă care a vizat devlizarea sistemului bancar, condusă de Alexandru Slusari, a arătat că printre beneficiarii finali ai banilor sunt persoane afiliate lui lui Ilan Șor, Vlad Filat și Vlad Plahotniuc.