Digi24.ro

Aflat la Hiroshima, șeful ONU face apel la liderii lumii să retragă armele nucleare: „Omenirea se joacă cu un pistol încărcat”

Omenirea „se joacă cu un pistol încărcat” în contextul actualelor crize cu conotație nucleară, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, sâmbătă, la Hiroshima, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la bombardamentului atomic american asupra Japoniei, scrie AFP, citat de Agerpres.

În cursul unei ceremonii anuale organizate în orașul japonez în memoria victimelor bombardamentului din 1945, Antonio Guterres a lansat un vibrant apel liderilor lumii pentru a retrage armele nucleare din arsenalele lor.

În urmă cu 77 de ani, „zeci de mii de oameni au fost uciși pe neașteptate în acest oraș. Femei, copii şi bărbați au fost incinerați într-un foc infernal”, a spus el.

„Clădirile s-au transformat în țărână. Supraviețuitorii au fost blestemați cu o moștenire radioactivă de cancere şi alte boli”, a adăugat Antonio Guterres.

„Trebuie să ne întrebăm: ce am învățat din norul atomic care s-a umflat ca o ciupercă peste acest oraș?”, a continuat el.

În prezent, „crize cu puternice conotații nucleare se răspândesc rapid, din Orientul Mijlociu până în Peninsula Coreeană trecând prin invazia Rusiei în Ucraina. Omenirea se joacă cu un pistol încărcat”, a spus Antonio Guterres, reiterând  avertismentele pe care le-a emis săptămâna aceasta la o conferință a semnatarilor Tratatului de neproliferare nucleară (TNP) la New York.

În ultimii doi ani, comemorarea bombardamentului de la Hiroshima – la care asistă supraviețuitori, rude, responsabili japonezi şi anumiți demnitari străini – se desfășoară în mod restrâns din cauza COVID-19.

Ceremonia de sâmbătă a fost mai importantă. O rugăciune tăcută a fost organizată la 08:15 (ora locală), când bomba americană a devastat orașul la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Riscul nuclear agită spiritele de când Rusia şi-a invadat vecinul ucrainean în februarie. Ambasadorul Rusiei în Japonia nu a fost invitat la ceremonia de sâmbătă, dar a vizitat joi Hiroshima pentru a depune o coroană de flori în memoria victimelor.

Aproximativ 140.000 de persoane au murit în urma bombardamentului de la Hiroshima din 6 august 1945, un bilanț care îi include şi pe cei care au supraviețuit exploziei, dar au murit ulterior din cauza radiațiilor.

Trei zile mai târziu, Statele Unite au lansat o altă bombă nucleară asupra orașului-port japonez Nagasaki, omorând aproximativ 74.000 de persoane şi punând capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Коллаж

Tragedii în Orhei și Florești: Doi frați și un copil de 12 ani s-au înecat într-o singură zi 

Trei persoane, dintre care doi copii, și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore în bazinele acvatice din Republica Moldova, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Primul caz a fost înregistrat pe 21 iulie, în apropierea localității Trifănești, raionul Florești. Un băiat de 12 ani s-a înecat în râul Căinar, după ce a căzut în apă în timpul jocului. Corpul neînsuflețit al copilului a fost scos la mal de către localnici, înainte de intervenția serviciilor specializate. Circumstanțele exacte ale tragediei urmează să fie stabilite.

Un alt incident s-a produs în noaptea de 21 iulie, în satul Chiperceni, raionul Orhei, unde doi frați – unul de 20 de ani și altul de 12 ani – s-au înecat în timp ce pescuiau la un iaz din localitate. Dispariția lor a fost semnalată de un prieten, care a găsit pe mal lucrurile personale ale acestora. Salvatorii și scafandrii IGSU au intervenit la fața locului. În dimineața zilei de 22 iulie, a fost găsit corpul tânărului de 20 de ani. Căutările minorului dispărut continuă.

IGSU îndeamnă oamenii să meargă la scăldat doar în locuri amenajate și supravegheate da salvamari. Totodată, amatorii de pescuit sunt rugați să aleagă locuri autorizate și sigure, departe de curenți puternici, diguri sau baraje. Părinții sunt rugați să acorde o atenție sporită copiilor și să nu îi lase nesupravegheați în apropierea apelor.

Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2025, 34 de persoane, dintre care 6 minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: