Omenirea „se joacă cu un pistol încărcat” în contextul actualelor crize cu conotație nucleară, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, sâmbătă, la Hiroshima, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la bombardamentului atomic american asupra Japoniei, scrie AFP, citat de Agerpres.
În cursul unei ceremonii anuale organizate în orașul japonez în memoria victimelor bombardamentului din 1945, Antonio Guterres a lansat un vibrant apel liderilor lumii pentru a retrage armele nucleare din arsenalele lor.
În urmă cu 77 de ani, „zeci de mii de oameni au fost uciși pe neașteptate în acest oraș. Femei, copii şi bărbați au fost incinerați într-un foc infernal”, a spus el.
„Clădirile s-au transformat în țărână. Supraviețuitorii au fost blestemați cu o moștenire radioactivă de cancere şi alte boli”, a adăugat Antonio Guterres.
„Trebuie să ne întrebăm: ce am învățat din norul atomic care s-a umflat ca o ciupercă peste acest oraș?”, a continuat el.
În prezent, „crize cu puternice conotații nucleare se răspândesc rapid, din Orientul Mijlociu până în Peninsula Coreeană trecând prin invazia Rusiei în Ucraina. Omenirea se joacă cu un pistol încărcat”, a spus Antonio Guterres, reiterând avertismentele pe care le-a emis săptămâna aceasta la o conferință a semnatarilor Tratatului de neproliferare nucleară (TNP) la New York.
În ultimii doi ani, comemorarea bombardamentului de la Hiroshima – la care asistă supraviețuitori, rude, responsabili japonezi şi anumiți demnitari străini – se desfășoară în mod restrâns din cauza COVID-19.
Ceremonia de sâmbătă a fost mai importantă. O rugăciune tăcută a fost organizată la 08:15 (ora locală), când bomba americană a devastat orașul la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Riscul nuclear agită spiritele de când Rusia şi-a invadat vecinul ucrainean în februarie. Ambasadorul Rusiei în Japonia nu a fost invitat la ceremonia de sâmbătă, dar a vizitat joi Hiroshima pentru a depune o coroană de flori în memoria victimelor.
Aproximativ 140.000 de persoane au murit în urma bombardamentului de la Hiroshima din 6 august 1945, un bilanț care îi include şi pe cei care au supraviețuit exploziei, dar au murit ulterior din cauza radiațiilor.
Trei zile mai târziu, Statele Unite au lansat o altă bombă nucleară asupra orașului-port japonez Nagasaki, omorând aproximativ 74.000 de persoane şi punând capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.