Agenția Navală: Nava Rhosus nu mai naviga sub pavilionul de stat al Republicii Moldova din 2014
Full Article 3 minutes read

Agenția Navală: Nava Rhosus nu mai naviga sub pavilionul de stat al Republicii Moldova din 2014

Agenția Navală a Republicii Moldova a reacționat la informațiile apărute în presă, privind implicarea unei nave sub pavilion moldovenesc în explozia din Beirut. Reprezentanții instituției susțin că nava Rhosus nu mai naviga sub pavilionul de stat al Republicii Moldova din 2014.

x

Nava Rhosus (IMO 8630344) a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor la data de 23.02.2012, iar din anul 2014, nu mai naviga sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, și a fost radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova, din cauza expirării documentelor de înregistrare.

Proprietarul navei, conform informației din Registrul de Stat al Navei al Republicii Moldova, este o companie înregistrată în Panama. Totodată, această navă a fost transmisă în navlosire conform contractului (bareboat charter) la o companie din Insulele Marshall.

Conform informației deținute, nava Rhosus a fost antrenată în voiaj între portul Batumi (Georgia) spre Mozambic. Pe durata voiajului, echipajul a depistat o defecțiune tehnică, remedierea căreia nu a fost posibilă pe parcursul voiajului, și la data de 21 noiembrie 2013 a intrat în portul Beirut (Liban), cu scopul remedierii acesteia și continuarea voiajului în siguranță.

Datorită faptului că armatorul navei avea probleme financiare, au apărut revendicări comerciale care a adus la reținerea navei și mărfii în portul Beirut. De menționat că nava nu a fost reținută din cauza deficiențelor tehnice, ci din cauza aplicării reținerii pentru datoriile armatorului. Conform rapoartelor de inspecție ale Memorandumului de înțelegere privind controlul statului port la Marea Mediterană, a cărui stat membru este Libanul, nava Rhosus a fost inspectată ultima oară la data de 08.06.2013 în portul Saida, fără a fi reținută, iar informații privind reținerea navei Rhosus în portul Beirut în noiembrie 2013 nu figurează.

Conform uzanțelor din domeniul transportului maritim comercial, autoritățile portuare pot reține nava sau marfa din cauza unor revendicări apărute. Reținerea a fost aplicată navei și mărfii, cea din urmă fiind stocată într-un depozit portuar din portul Beirut. În rezultatul celor menționate, proprietarul navei a abandonat nava și echipajul. Menționăm că marfa transportată de această navă la care se face referință în sursele mass-media, a fost depozitată de autoritățile din Liban în depozitele portuare, și nu erau la bordul navei Rhosus.

Amintim că presa rusă a scris că nitratul de amoniu care ar fi provocat explozia devastatoare din portul din Beirut fusese confiscat de pe o navă care aparținea unui cetățean rus, originar din Habarovsk, iar ambarcațiunea se afla sub pavilionul Republicii Moldova. Membrii echipajului au declarat că proprietarul ambarcațiunii a anunțat în 2014 falimentul și practic a abandonat nava în portul din Liban.

Potrivit celui mai recent bilanț, în explozia care s-a produs marți în portul din orașul Beirut au murit peste 100 de oameni, iar circa 4 000 au fost răniți. Alte 100 de persoane sunt date dispărute. Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că printre victime nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: