Anwar Amro / AFP / Scanpix / LETA

Substanța care a provocat explozia din Beirut a fost adusă de nava unui rus sub pavilionul R. Moldova

Nitratul de amoniu care a provocat explozia devastatoare din portul din Beirut fusese confiscat de pe o navă care aparținea unui cetățean rus, originar din Habarovsk și aflată sub pavilionul Republicii Moldova. Potrivit RBC, membrii echipajului au declarat că proprietarul ambarcațiunii a anunțat în 2014 falimentul și practic a abandonat nava în portul din Liban.

Substanța a fost confiscată în 2014 de pe nava Rhosus. Potrivit registrului navelor marine, aceasta se deplasa sub pavilionul Moldovei iar autoritățile din Liban au confirmat că transporta 2 750 de tone de nitrat de amoniu din Batumi în Mozambic. În septembrie 2013, ambarcațiunea a făcut o oprire neplanificată în portul din Beirut, din cauza unor probleme tehnice.

După ce au verificat nava, autoritățile libaneze au interzis echipajului să părăsească portul. Substanța a fost confiscată și stocată într-un depozit.

Proprietarul navei era un antreprenor originar din Habarovsk – Igor Greciușkin, stabilit cu traiul în Cipru, susțin marinarii care lucrau pe nava Rhosus. Potrivit acestora, omul de afaceri le-a spus că a falimentat, iar ulterior a abandonat ambarcațiunea. Au fost emise trei ordine de arest al navei sub pavilion moldovenesc.

În total, la bord se aflau opt marinari ucraineni, a declarat directorul executiv al fondului de susținere a marinarilor „Assoli” din Odesa, Natalia Klamm.

„După ce marinarii, cu ajutorul nostru, s-au adresat consulului ucrainean, cinci dintre ei s-au întors acasă. Pentru a avea grijă de navă, la bord au rămas patru membri ai echipajului – trei ucraineni și un cetățean rus”, a precizat aceasta.

Cei patru membri ai echipajului, rămași la bordul ambarcațiunii, au reușit să părăsească Libanul abia peste un an.

Într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe de la Chișinău a precizat că, referitor la informațiile din presa internațională privind pretinsa apartenență a navei din portul Beirut pavilionului Republicii Moldova, recomandă consultarea Agenției Navale care gestionează registrul respectiv.

NM a telefonat reprezentanții Agenției Navale pentru un comentariu, însă ni s-a spus să telefonăm mai târziu. Vom reveni cu detalii.

Potrivit celui mai recent bilanț, în explozia care s-a produs marți în portul din orașul Beirut au murit peste 100 de oameni, iar circa 4 000 au fost răniți. Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că printre victime nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: