Substanța care a provocat explozia din Beirut a fost adusă de nava unui rus sub pavilionul R. Moldova
Full Article 3 minutes read

Substanța care a provocat explozia din Beirut a fost adusă de nava unui rus sub pavilionul R. Moldova

Nitratul de amoniu care a provocat explozia devastatoare din portul din Beirut fusese confiscat de pe o navă care aparținea unui cetățean rus, originar din Habarovsk și aflată sub pavilionul Republicii Moldova. Potrivit RBC, membrii echipajului au declarat că proprietarul ambarcațiunii a anunțat în 2014 falimentul și practic a abandonat nava în portul din Liban.

Substanța a fost confiscată în 2014 de pe nava Rhosus. Potrivit registrului navelor marine, aceasta se deplasa sub pavilionul Moldovei iar autoritățile din Liban au confirmat că transporta 2 750 de tone de nitrat de amoniu din Batumi în Mozambic. În septembrie 2013, ambarcațiunea a făcut o oprire neplanificată în portul din Beirut, din cauza unor probleme tehnice.

După ce au verificat nava, autoritățile libaneze au interzis echipajului să părăsească portul. Substanța a fost confiscată și stocată într-un depozit.

Proprietarul navei era un antreprenor originar din Habarovsk – Igor Greciușkin, stabilit cu traiul în Cipru, susțin marinarii care lucrau pe nava Rhosus. Potrivit acestora, omul de afaceri le-a spus că a falimentat, iar ulterior a abandonat ambarcațiunea. Au fost emise trei ordine de arest al navei sub pavilion moldovenesc.

În total, la bord se aflau opt marinari ucraineni, a declarat directorul executiv al fondului de susținere a marinarilor „Assoli” din Odesa, Natalia Klamm.

„După ce marinarii, cu ajutorul nostru, s-au adresat consulului ucrainean, cinci dintre ei s-au întors acasă. Pentru a avea grijă de navă, la bord au rămas patru membri ai echipajului – trei ucraineni și un cetățean rus”, a precizat aceasta.

Cei patru membri ai echipajului, rămași la bordul ambarcațiunii, au reușit să părăsească Libanul abia peste un an.

Într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe de la Chișinău a precizat că, referitor la informațiile din presa internațională privind pretinsa apartenență a navei din portul Beirut pavilionului Republicii Moldova, recomandă consultarea Agenției Navale care gestionează registrul respectiv.

NM a telefonat reprezentanții Agenției Navale pentru un comentariu, însă ni s-a spus să telefonăm mai târziu. Vom reveni cu detalii.

Potrivit celui mai recent bilanț, în explozia care s-a produs marți în portul din orașul Beirut au murit peste 100 de oameni, iar circa 4 000 au fost răniți. Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că printre victime nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: