Începând cu 1 ianuarie 2024 agenții economici din regiunea transnistreană vor achita toate plățile aferente pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova. Totodată, pentru importul bunurilor în regiune, se va ține cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte. Ex-vicepremierul pentru reintegrarea Alexandru Flenchea a criticat noua regulă. Flenchea a declarat că regula este „descurajatoare” în raport cu agenții economici independenți de grupul Sheriff – deținătorul a mai multe companii din regiunea transnistreană, inclusiv uzina metalurgică din Râbnița, care primește autorizații de mediu preferențiale din partea Chișinăului în schimbul energiei electrice „ieftine”.
De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova. Documentul menționează că scutirile introduse în legea cu privire la tariful vamal, și anume ”Operațiunile de import-export efectuate de către agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar se realizează în modul aprobat de Guvern”, au fost abrogate.
Potrivit Serviciului Vamal, în scopul asigurării principiului de echitate pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova, taxa vamală urmează a fi percepută în baza Legii nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor.
Ex-vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a criticat inițiativa în contextul în care unele companii deținute de Sheriff activează în condiții preferențiale.
„În pofida statisticilor oficiale care arată că UE este piața principală pentru exporturile din Transnistria, principalul cumpărător al mărfurilor din regiunea transnistreană, respectiv principala sursă de bani, este chiar Republica Moldova. Din banii veniți de pe malul drept partea leului îi revine procurării de energie electrică care, se știe, fiind produsă din gaz gratuit, este cea mai ieftină din zonă. Nevoia de energie ieftină face ca Chișinăul să fie nevoit să meargă în întâmpinarea Tiraspolului și să ofere uzinei metalurgice de la Râbnița autorizații de mediu, necesare pentru exportul de oțel pe piața UE. (…) Cea mai recentă autorizație de mediu a fost emisă în ultima zi de lucru a anului 2023. (…) Nu mai este secret pentru nimeni că autorizațiile de mediu pentru uzina de la Râbnița sunt parte a deal-lului energetic. (…) Integrând plenar economia regiunii în RM (tacit și stângace) descurajăm puținele companii independente de Sheriff prin impozitarea importurilor. Aceasta în timp ce oferim contracte preferențiale și autorizații nemeritate companiilor mari controlate de Sheriff”, a scris Flenchea pe rețelele de socializare.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!