Andrei Mardari | NewsMaker

Agitație electorală la Bălți și Orhei, fără căldură sau lumină în 35% din secțiile de votare: Primele nereguli semnalate de Promo-LEX

Turul doi al alegerilor locale din Republica Moldova decurge cu abateri, constată Asociația „Promo-LEX”, care monitorizează scrutinul electoral. Potrivit directorului de programe din cadrul Promo-LEX, Nicolae Panfil, până la ora 10:00 au fost raportate 21 de incidente în secțiile de votare, inclusiv fotografierea buletinului de vot, agitație electorală sau urne de vot sigilate necorespunzător.

Potrivit Promo-LEX, șase din cele 273 de secții de votare și-au deschis azi ușile pentru alegători cu întârzieri de până la 10 minute. 29 la sută din secțiile de votare nu au respectat noile prevederi ale Codului Electoral, prin asigurarea solemnității scrutinului. Adică nu a fost intonat imnul de stat, iar drapelul Republicii Moldova nu a fost afișat în secție.

În circa 35 la sută din secțiile de votare, mai exact 78, nu există agent termic, adică nu se încălzesc. La Vulcănești, în schimb, într-o secție votarea a continuat, deși nu a fost lumină mai bine de jumătate de oră.

Promo-LEX a raportat, până la ora 10:00, 21 de incidente. Mai exact, un caz de agitație electorală ar fi avut loc la Bălți. „Reprezentantul unui partid politic s-a  prezentat cu o mapă la votare, de o anumită culoare politică, pe care se vedea pliantul concurentului electoral. Nimeni din membrii secției de votare nu a observat acest lucru și nu a reacționat”, a declarat Nicolae Panfil.

La Nisporeni și Anenii Noi au fost raportate două cazuri în care materialele de agitație electorale au fost descoperite în raza secției de votare.

La Criuleni și Orhei, persoane necunoscute au fost surprinse în raza secției de votare sau chiar în secția de votare. Ar fi îndemnat oamenii să voteze pentru un anumit concurent electoral.

Promo-LEX raportează încălcarea secretului votului în secții de votare deschise în raioanele Cimișlia și Dubăsari, precum și la Bubuieci. În ultimul caz, spune Panfil, cabinele de vot au fost amplasate necorespunzător, mai exact cu partea deschisă spre sală.

În alte șase cazuri, urnele de vot nu ar fi fost sigilate corespunzător. Observatorii Promo-LEX au raportat astfel de incidente în secții de votare deschise în raioanele Criuleni, Călărași (2), Bubuieci, Cimișlia și Cantemir.

Menționăm că Republica Moldova desfășoară duminică, 19 noiembrie, turul doi al alegerilor locale generale. Scrutinul are loc în 273 de localități din țară, în care la alegerile din 5 noiembrie niciunul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi declarat învingător din primul tur. Pentru cele 273 de mandate de primar în turul doi candidează 544 de persoane, 386 dintre candidați sunt bărbați și 158 sunt femei. Din totalul candidaților la funcția de primar, 56 sunt independenți, iar 488 reprezintă o formațiune politică. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: