Agitație electorală la Bălți și Orhei, fără căldură sau lumină în 35% din secțiile de votare: Primele nereguli semnalate de Promo-LEX
Full Article 3 minutes read

Agitație electorală la Bălți și Orhei, fără căldură sau lumină în 35% din secțiile de votare: Primele nereguli semnalate de Promo-LEX

Turul doi al alegerilor locale din Republica Moldova decurge cu abateri, constată Asociația „Promo-LEX”, care monitorizează scrutinul electoral. Potrivit directorului de programe din cadrul Promo-LEX, Nicolae Panfil, până la ora 10:00 au fost raportate 21 de incidente în secțiile de votare, inclusiv fotografierea buletinului de vot, agitație electorală sau urne de vot sigilate necorespunzător.

Potrivit Promo-LEX, șase din cele 273 de secții de votare și-au deschis azi ușile pentru alegători cu întârzieri de până la 10 minute. 29 la sută din secțiile de votare nu au respectat noile prevederi ale Codului Electoral, prin asigurarea solemnității scrutinului. Adică nu a fost intonat imnul de stat, iar drapelul Republicii Moldova nu a fost afișat în secție.

În circa 35 la sută din secțiile de votare, mai exact 78, nu există agent termic, adică nu se încălzesc. La Vulcănești, în schimb, într-o secție votarea a continuat, deși nu a fost lumină mai bine de jumătate de oră.

Promo-LEX a raportat, până la ora 10:00, 21 de incidente. Mai exact, un caz de agitație electorală ar fi avut loc la Bălți. „Reprezentantul unui partid politic s-a  prezentat cu o mapă la votare, de o anumită culoare politică, pe care se vedea pliantul concurentului electoral. Nimeni din membrii secției de votare nu a observat acest lucru și nu a reacționat”, a declarat Nicolae Panfil.

La Nisporeni și Anenii Noi au fost raportate două cazuri în care materialele de agitație electorale au fost descoperite în raza secției de votare.

La Criuleni și Orhei, persoane necunoscute au fost surprinse în raza secției de votare sau chiar în secția de votare. Ar fi îndemnat oamenii să voteze pentru un anumit concurent electoral.

Promo-LEX raportează încălcarea secretului votului în secții de votare deschise în raioanele Cimișlia și Dubăsari, precum și la Bubuieci. În ultimul caz, spune Panfil, cabinele de vot au fost amplasate necorespunzător, mai exact cu partea deschisă spre sală.

În alte șase cazuri, urnele de vot nu ar fi fost sigilate corespunzător. Observatorii Promo-LEX au raportat astfel de incidente în secții de votare deschise în raioanele Criuleni, Călărași (2), Bubuieci, Cimișlia și Cantemir.

Menționăm că Republica Moldova desfășoară duminică, 19 noiembrie, turul doi al alegerilor locale generale. Scrutinul are loc în 273 de localități din țară, în care la alegerile din 5 noiembrie niciunul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi declarat învingător din primul tur. Pentru cele 273 de mandate de primar în turul doi candidează 544 de persoane, 386 dintre candidați sunt bărbați și 158 sunt femei. Din totalul candidaților la funcția de primar, 56 sunt independenți, iar 488 reprezintă o formațiune politică. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: