Agricultorii reiterează necesitatea elaborării unei legi care să prevadă compensarea pierderilor din agricultură. Seceta din acest an i-a lăsat pe mulți cu recolta compromisă, dar impactul încă este dificil de estimat. Președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, spune că nu există o informație clară despre starea culturilor de porumb, floarea soarelui și alte culturi. Recompensarea pierderilor va permite agricultorilor să începe noul ciclu agricol și să găsească perspective pentru anul viitor, transmite IPN.
Potrivit directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, agricultorii au nevoie de amânarea plăților față de creditori, de facilități fiscale și compensații. Slusari declară că agricultorii sunt nemulțumiți de stoparea introducerii stării de urgență în agricultură.
La rândul său, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, a venit cu un apel în adresa ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, spunând că „mulți dintre agricultori nu vor putea să facă lucrările agricole în toamnă și atunci consecințele vor fi și mai grave”.
În luna iulie, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat că va solicita Comisiei Situații Excepționale instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii. Anunțul a fost făcut de ministrul Vladimir Bolea, potrivit căruia instituirea situației excepționale este necesară în contextual secetei severe din acest an. Solicitarea, însă, așa și nu a fost făcută.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a comunicat astăzi despre un pachet de măsuri urgente pentru reducerea impactului negativ asupra agricultorilor. Oficialul a anunțat că s-a luat decizia de plată a 100% din costul accizei la motorină până la cantitatea de 64 tone, folosită de un agent economic. În cadrul unui briefing de presă, ministrul a evidențiat că „în anul 2022 vorbim nu de crize, ci despre un cumul de crize”.