Agricultorii, cu credite de peste 5 miliarde de lei. Comunitatea bancară: se observă o tendință de diminuare a capacității de plată
Full Article 4 minutes read

Agricultorii, cu credite de peste 5 miliarde de lei. Comunitatea bancară: se observă o tendință de diminuare a capacității de plată

La data de 31 octombrie 2023, suma creditelor acordate sectorului agricol de către băncile din Moldova a constituit 5.3 miliarde lei, fiind finanțate peste 5 260 de companii agricole și fermieri. Pe parcursul lunii noiembrie și decembrie curent se observă o ușoară tendință de diminuare a capacității de plată în cazul unor debitori din domeniul agricol. Datele au fost comunicate de reprezentanții Asociației Băncilor din Moldova, care susțin că rămân deschiși pentru a acorda suport fermierilor „în contextul actual, în care agricultorii se confruntă cu dificultăți cauzate de conjunctura regională”. 

Asociația Băncilor din Moldova a declarat că „dorește să reitereze angajamentul continuu al sectorului bancar în sprijinul fermierilor și al sectorului agricol în ansamblu”.

În contextul actual, în care agricultorii se confruntă cu dificultăți cauzate de conjunctura regională, subliniem că comunitatea bancară rămâne deschisă și implicată în găsirea de soluții pentru aceste provocări. Asociația Băncilor din Moldova, de asemenea, reiterează deschiderea și angajamentul băncilor de a asigura suport permanent clienților beneficiari de credite din sectorul agricol, care întâmpină dificultăți în onorarea obligațiilor la credite. În cadrul acestui dialog, băncile partenere își propun să identifice măsuri individuale pentru fiecare client, având în vedere situația specifică a acestuia”, se arată într-o declarație a Asociației.

Potrivit Asociației, la data de 31 octombrie 2023, „suma creditelor acordate sectorului agricol de către băncile din Moldova a constituit 5.3 miliarde lei, fiind finanțate peste 5260 de companii agricole și fermieri”.

Din numărul total de companii agricole și fermieri, 368 (7.0% din total) au înregistrat întârzieri mai mari de 30 de zile la onorarea obligațiilor. Pentru comparație, la data de 31.12.2022, întârzieri au înregistrat 327 de companii agricole și fermieri (6.6% din total). De asemenea, 166 de companii agricole și fermieri (3.2% din total) au realizat restructurarea creditelor pe parcursul primelor 10 luni ale anului 2023. Spre comparație, pe parcursul anului 2022 (12 luni), 277 de companii agricole și fermieri (5.6% din total) au restructurat creditele”, a menționat Asociația.

În același timp, potrivit Asociației, pe parcursul lunii noiembrie și decembrie curent „se observă o ușoară tendință de diminuare a capacității de plată în cazul unor debitori din domeniul agricol”.

Respectiv, Asociația Băncilor din Moldova, împreună cu comunitatea bancară, rămâne deschisă pentru a acorda suport agricultorilor în vederea depășirii situației existente şi asigurării dezvoltării sectorului agricol”, se mai arată în declarația Asociației.

***

Fermierii au provocat, pe 5 noiembrie, un adevărat haos în centrul capitalei. Aceștia au scos tractoarele pe bulevardul Ștefan cel Mare și au pornit în marș pe două trasee, creând ambuteiaje și nervozitate șoferilor. Ulterior, ei au adus balegă și fân la Președinție și Guvern.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a menționat că „resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă”. Acesta a amintit că prim-ministrul și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vodă a dat de înțeles că urmează noi discuții dintre agricultori și șeful Executivului. Asociația Forța Fermierilor a declarat pe 6 decembrie, că „regretă foarte mult că reacția oficială la protestul agricultorilor din partea Guvernului conține multe falsuri și informații manipulatorii”. „Nu este deloc bine când reprezentanții guvernării în loc că măcar să iasă la fermieri disperați, care protestează absolut pașnic și cu revendicări economici, recurg la mesaje cu multă manipulare și minciună”, a reacționat Asociația.

Înainte de aceasta, pe 30 noiembrie, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat că „așa numitul moratoriu”, propus de Forța Fermierilor, „nu poate fi aplicat sub nici o formă”. Iar propunerea de a redistribui din fondul AIPA, pentru 2024, a 500 de milioane de lei pentru compensarea producătorilor de porumb și floarea soarelui, potrivit lui Bolea, este „discriminatorie în raport cu ceilalți agricultori”. Oficialul a menționat că Ministerul este în așteptarea unor informații de la 4 entități, printre care băncile din Moldova, după care se va „stabili modul de suport pentru agricultori și suma de bani care va fi alocată”. Ulterior, Forța Fermierilor a declarat că vrea o întrevedere cu conducerea Republicii Moldova. „Dacă nu va fi întâlnirea, agricultorii vor acționa. Nu au altă ieșire”, a menționat directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” Alexandr Slusari pe 1 decembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: