Zelesnki, Biden, Ucraina, SUA

Ajutor militar de $725 mln pentru Ucraina și noi sancțiuni împotriva Rusiei. Anunțul Casei Albe 

Casa Albă a anunțat, pe 2 decembrie, un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari, care include artilerie, rachete și sisteme de apărare aeriană. Decizia face parte din strategia administrației Biden de a consolida poziția Ucrainei până la sfârșitul mandatului său, pe fondul temerilor că viitoarea administrație ar putea reduce sprijinul militar. Totodată, Washingtonul a promis noi sancțiuni împotriva Rusiei, relatează Meduza

Casa Albă a anunțat un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 725 de milioane de dolari, care include „o cantitate semnificativă” de artilerie, rachete și sisteme de apărare aeriană. Anunțul a fost făcut de consilierul pentru securitate națională al președintelui american Biden, Jake Sullivan. Ajutorul este acordat în cadrul planului de a consolida la maximum capacitățile Ucrainei înainte ca Joe Biden să își încheie mandatul. Președintele SUA a dispus ca aceste resurse să fie livrate rapid în Ucraina, a adăugat Sullivan.

Până la mijlocul lunii ianuarie, a declarat el, se preconizează livrarea către Kiev a „sute de mii” de obuze suplimentare de artilerie, mii de rachete suplimentare și „alte mijloace critice” pentru apărarea țării.

De asemenea, Casa Albă intenționează să impună și mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat Sullivan. „Pentru a submina mașina de război a Rusiei, SUA au introdus sancțiuni severe împotriva sectorului financiar rus, care vor fi urmate de alte sancțiuni”, a afirmat el, fără a comunica și alte detalii.

„Președintele dorește să plaseze Ucraina într-o poziție cât mai puternică și vom continua să implementăm această strategie pentru a sprijini Ucraina și lupta sa pentru libertate”, se mai arată în declarația lui Sullivan.

***

După alegerea lui Donald Trump ca președinte, echipa lui Joe Biden a accelerat trimiterea de ajutor militar Ucrainei. În acest context, Biden a autorizat Kievul să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS împotriva țintelor din Rusia, a aprobat furnizarea de mine antipersonal, a anulat jumătate dintr-un credit în valoare de 4,65 miliarde de dolari și a introdus sancțiuni împotriva Gazprombank. Conform Washingtonului, această bancă este utilizată de Rusia pentru achiziționarea de echipamente militare necesare desfășurării războiului.

Reprezentanții administrației Biden se tem că noua administrație a lui Trump ar putea reduce livrările de armament, încercând să determine Ucraina să accepte negocieri, scrie Meduza. Aceștia speră să consolideze pozițiile și capacitatea de apărare a Kievului până în ianuarie, când este programată inaugurarea noii administrații.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

Plahotniuc, mai aproape de revenirea în Moldova? Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a oligarhului

Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia în Grecia. Reprezentanții instituției au precizat pentru NewsMaker că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Ministerul Justiției colaborează îndeaproape cu Procuratura Generală și celelalte instituții implicate, pentru a pune la dispoziția autorităților elene un dosar complet din punct de vedere procedural. Depunem toate eforturile necesare și monitorizăm atent desfășurarea procedurilor, pentru a proteja interesele Republicii Moldova”, precizează Ministerul Justiției.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: