Vladimir Putin rămâne la putere. Liderul de la Kremlin, care a ordonat invadarea militară a Ucrainei în 2022, și-a asigurat duminică cel de-al cincilea mandat, după ce a obținut, potrivit primelor rezultate oficiale, peste 87% din voturi, într-un scrutin de trei zile.
Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale de la Moscova, Vladimir Putin a obținut 87,32%, după procesarea a 99,65% din voturi.
ACTUALIZARE: Comisia Electorală Centrală de la Moscova anunță că a procesat 100% din voturi. Președintele în exercițiu Vladimir Putin a obținut – 87,28%. Niciunul din cei trei contracandidați ai săi nu au trecut pragul de 5%. Deputatul comunist Nikolai Haritonov a acumulat doar 4,31%, vicepreședintele Dumei de Stat Vladislav Davankov – 3,85%, iar șeful comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat Leonid Sluțki – 3,2%.
În Republica Moldova, Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale cu aproape 85% din voturi, transmite Ambasada Rusiei la Chișinău.
Cum s-au desfășurat alegerile
Duminică, 17 martie, în cea de-a treia zi de alegeri prezidențiale, zeci de mii de ruși din întreaga lumea au dat curs apelului opoziției ruse și au participat la acțiunea „Amiaza împotriva lui Putin”. Oamenii au format cozi kilometrice în fața secțiilor de votare din țările UE, inclusiv din Moldova, dar și Federația Rusă, în ciuda faptului că Moscova a avertizat că rușii care vor lua parte la acțiune ar putea risca, inclusiv, dosar penal. Pe rețelele de socializare au apărut fotografii cu buletinele de vot anulate sau inscripționate cu mesaje anti-război, anti-Putin sau pro-Navalnîi.
Rusia și-a deschis secții de votare inclusiv în regiunea transnistreană, fără acordul Chișinăului. Autoritățile constituționale din Moldova, SUA, România și Marea Britanie au criticat Federația Rusă pentru că a neglijat interdicția impusă, iar un partid politic a cerut expulzarea ambasadorului rus din Moldova, Oleg Vasnețov. Între timp, presa de la Tiraspol a anunțat că peste 49 de mii de ruși din regiunea transnistreană și-au exprimat dreptul la vot, în cadrul scrutinului organizat de Moscova în cele șase secții de votare deschise în regiune.
Reamintim că 114 milioane de ruși erau eligibili să voteze în alegerile prezidențiale care au început vineri, 15 martie și s-au încheiat duminică, 17 martie cu o victorie așteptată a președintelui în exercițiu Vladimir Putin.
***
Vladimir Putin are 72 de ani. El a devenit președinte interimar al Rusiei la data de 31 decembrie 1999, după ce președintele de atunci Boris Elțîn își dăduse demisia, iar apoi a câștigat alegerile prezidențiale din anul 2000.
Acesta (peste 87%) este cel mai mare scor obținut de Putin în cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!