Andrei Mardari | NewsMaker

Alegeri locale, dar nu chiar generale. În două sate din Găgăuzia scrutinul a fost anulat

În două localități din Găgăuzia, pe 5 noiembrie, nu vor fi organizate alegeri locale generale. Este vorba de Chioselia Rusă și Cotovscoe, anunță Comisia Electorală Centrală (CEC). Se întâmplă după ce în cursa electorală, pentru funcțiile de primar în aceste localități a fost înregistrat câte un singur concurent electoral din partea partidului „Șansă”, retras din cursă.

Potrivit președintei CEC, în localitatea Cealîc din Taraclia oamenii nu vor putea alege membrii consiliului local, după ce în cursa pentru funcțiile de consilier au acces doar membrii Partidului „Șansă” – retras din funcție.

Toate secțiile de vot (1958) și-au deschis ușile pentru alegători la ora 07:00. Totuși, o secție de votare din Cantemir și-a suspendat activitatea, temporar. Este vorba de secția 8/2, a anunțat CEC. „Este necesară retipărirea buletinelor de vot pentru această secție”, susține președinta CEC. Potrivit sursei, după ce problema va fi remediată, va fi reluată votarea.

Între timp, în 45 de localități din țară a fost înregistrat câte un singur candidat la funcția de primar. În alte 21 participă câte un singur concurent electoral pentru funcția de consilier în consiliul local.

Pentru alegerile de astăzi, au fost acreditați 1 092 observatori naționali și 401 internaționali. La urnele de vot sunt așteptați 2 758 810 de alegători.

CEC amintește că exercitarea dreptului la vot poate fi realizat în baza următoarelor acte:

  • buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova;
  • buletinul de identitate provizoriu;
  • pașaportul cetățeanului Republicii Moldova.

***

Precizăm că astăzi, 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești).

Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Află tot ce trebuie să știi despre actualul scrutin electoral – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: