captură video

„Alegerile au fost competitive și transparente”. Concluziile observatorilor din partea CSI

La scrutinul din 11 iulie nu au fost înregistrate încălcări care ar fi putut influența rezultatele alegerilor parlamentare anticipate. La această concluzie au ajuns observatorii din partea Consiliului Adunării Interparlamentare a statelor membre ale CSI. Declarații în acest sens au fost făcute de Dmitri Kobițki, șeful misiunii de observare, astăzi, 12 iulie.

Potrivit observatorilor din CSI, votarea s-a desfășurat într-o atmosferă calmă. Membrii misiunii au fost prezenți la numărarea voturilor și au observat că această procedură a fost efectuată în conformitate cu cerințele Codului electoral. Observatorii din partea CSI nu au înregistrat încălcări care ar fi putut influența rezultatele alegerilor”, a spus Dmitri Kobițki.

„Misiunea consideră că organele electorale din Moldova au asigurat condiții pentru realizarea drepturilor cetățenilor la libera exprimare a voinței. Misiunea de observare ajunge la concluzia că alegerile din 11 iulie au avut loc în conformitate cu Constituția Republicii Moldova și au fost competitive și transparente”, a mai spus Dmitri Kobițki.

Amintim că, potrivit rezultatelor preliminare, după procesarea a 99,95% din procesele verbale, în Parlament au acces trei concurenți electorali: PAS (52,72%), BECS (27,24%) și Partidul „ȘOR” (5,75%).

Dacă scrutinul va fi validat de Curtea Constituțională, cele mai multe mandate de deputat le va obține PAS: 62-63. BECS poate miza pe 32 de fotolii de parlamentar, iar Partidul „ȘOR” pe  6 locuri.

Ce urmează după totalizarea rezultatelor puteți citi AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: