Alerta cu bombă de la Ambasada Rusiei, regizată din cauza lui Nesterovschi? Cernăuțeanu: Ca să excludă orice bănuială

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că alarma falsă cu bombă de la Ambasada Federației Ruse din Chișinău, din 19 martie, ziua în care deputatul Alexandr Nesterovschi a fost ajutat să părăsească țara, ar fi fost „regizată pentru a elimina orice bănuială legată de prezența acestuia în incinta ambasadei”. Cernăuțeanu a explicat ipoteza prin faptul că atunci a fost prima dată când Ambasada rusă a permis accesul poliției și al geniștilor pe teritoriul său.

Șeful IGP a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii ”1 la 1” de la ONE TV, fiind întrebat dacă vede o legătură între alerta cu bombă și prezența lui Nesterovschi pe teritoriul Ambasadei.

„Au mai fost și anterior alerte cu bombă la Ambasada Federației Ruse, pe parcursul anului precendent, în anul 2022. A mai fost vreodată ca să permită Ambasada Federației Ruse forțelor de ordine să intre și să verifice? Niciodată. Întotdeauna își asumau pe propria răspundere riscul și spuneau că nu au nevoie de verificare de către serviciile speciale. Acum s-a permis. A fost o premieră”, a menționat Cernăuțeanu.

În context, șeful IGP consideră că acest incident ar fi fost o modalitate de a crea o alternativă pentru a demonstra că nu este nimeni la Ambasadă.

„Îmi pun întrebăarea: oare nu a fost oare intenționat o regizare ca să arate că nu este nimeni pe teritoriu? Poftim, veniți și verificați. Și eu am o serie de întrebări. Din considerentul că se știa că Nesterovschi nu mai este pe teritoriul Ambasadei, că este deja plecat, că nu se află în acea zonă, ca să excludă orice bănuială că ar fi pe teritoriul respectiv, a creat și o alternativă“, a punctat acesta.

Cât despre apelul privind alerta cu bomba, Cernăuțeanu spune că acesta a fost localizat pe teritoriul R. Moldova.

„Este pornită o cauză penală, sunt întreprinse măsuri speciale. Apelul a fost deja localizat ca zonă, n-o să divulg, fiincă sunt măsuri de stabilire“. Dar a fost un apel de pe telefon, de pe teritoriul R. Moldova”, a mai menționat Viorel Cernăuțeanu.

***

Amintim că, pe 19 martie, Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Deputatul nu a fost prezent la ședința de judecată, fiind dat ulterior în căutare națională și internațională. În ziua când a fost pronunțată sentința s-a aflat că Nesterovschi a obținut cetățenia Federației Ruse.

Pe 31 martie, în cadrul unui briefing de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a comunicat că Federația Rusă l-a ajutat pe Nesterovschi să se eschiveze de la închisoare. Potrivit lui, în seara de 18 martie, Nesterovschi a fost adus în fața sediului ambasadei ruse cu un automobil de model Hyundai Tucson, după care parlamentarul a intrat pe teritoriul misiunii diplomatice. Iar pe 19 martie, deputatul a fost transportat cu un microbuz cu numere diplomatice de la ambasadă în regiunea transnistreană. Acesta s-ar afla și în prezent în stânga Nistrului, sub protecția serviciilor speciale rusești. Șeful SIS a prezentat și imagini video cu Nesterovschi în timp ce este adus la ambasada rusă și microbuzul care l-a dus în regiunea transnistreană.

În reacție, ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile drept „speculații provocatoare” și a declarat că „contează pe revenirea la un dialog pragmatic” pe marginea subiectelor care vizează relația dintre Republica Moldova și Rusia.

Pe 31 martie, ambasadoru rus desemnat, Oleg Ozerov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe. Acestuia i s-a comunicat că trei diplomați ai misiunii diplomatice au fost declarați indezirabili, urmând să părăsească teritoriul statului nostru.

Ulterior, Moscova a transmis că va oferi un răspuns dur la decizia autorităților de la Chișinău.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: