Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că alarma falsă cu bombă de la Ambasada Federației Ruse din Chișinău, din 19 martie, ziua în care deputatul Alexandr Nesterovschi a fost ajutat să părăsească țara, ar fi fost „regizată pentru a elimina orice bănuială legată de prezența acestuia în incinta ambasadei”. Cernăuțeanu a explicat ipoteza prin faptul că atunci a fost prima dată când Ambasada rusă a permis accesul poliției și al geniștilor pe teritoriul său.
Șeful IGP a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii ”1 la 1” de la ONE TV, fiind întrebat dacă vede o legătură între alerta cu bombă și prezența lui Nesterovschi pe teritoriul Ambasadei.
„Au mai fost și anterior alerte cu bombă la Ambasada Federației Ruse, pe parcursul anului precendent, în anul 2022. A mai fost vreodată ca să permită Ambasada Federației Ruse forțelor de ordine să intre și să verifice? Niciodată. Întotdeauna își asumau pe propria răspundere riscul și spuneau că nu au nevoie de verificare de către serviciile speciale. Acum s-a permis. A fost o premieră”, a menționat Cernăuțeanu.
În context, șeful IGP consideră că acest incident ar fi fost o modalitate de a crea o alternativă pentru a demonstra că nu este nimeni la Ambasadă.
„Îmi pun întrebăarea: oare nu a fost oare intenționat o regizare ca să arate că nu este nimeni pe teritoriu? Poftim, veniți și verificați. Și eu am o serie de întrebări. Din considerentul că se știa că Nesterovschi nu mai este pe teritoriul Ambasadei, că este deja plecat, că nu se află în acea zonă, ca să excludă orice bănuială că ar fi pe teritoriul respectiv, a creat și o alternativă“, a punctat acesta.
Cât despre apelul privind alerta cu bomba, Cernăuțeanu spune că acesta a fost localizat pe teritoriul R. Moldova.
„Este pornită o cauză penală, sunt întreprinse măsuri speciale. Apelul a fost deja localizat ca zonă, n-o să divulg, fiincă sunt măsuri de stabilire“. Dar a fost un apel de pe telefon, de pe teritoriul R. Moldova”, a mai menționat Viorel Cernăuțeanu.
***
Amintim că, pe 19 martie, Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Deputatul nu a fost prezent la ședința de judecată, fiind dat ulterior în căutare națională și internațională. În ziua când a fost pronunțată sentința s-a aflat că Nesterovschi a obținut cetățenia Federației Ruse.
Pe 31 martie, în cadrul unui briefing de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a comunicat că Federația Rusă l-a ajutat pe Nesterovschi să se eschiveze de la închisoare. Potrivit lui, în seara de 18 martie, Nesterovschi a fost adus în fața sediului ambasadei ruse cu un automobil de model Hyundai Tucson, după care parlamentarul a intrat pe teritoriul misiunii diplomatice. Iar pe 19 martie, deputatul a fost transportat cu un microbuz cu numere diplomatice de la ambasadă în regiunea transnistreană. Acesta s-ar afla și în prezent în stânga Nistrului, sub protecția serviciilor speciale rusești. Șeful SIS a prezentat și imagini video cu Nesterovschi în timp ce este adus la ambasada rusă și microbuzul care l-a dus în regiunea transnistreană.
În reacție, ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile drept „speculații provocatoare” și a declarat că „contează pe revenirea la un dialog pragmatic” pe marginea subiectelor care vizează relația dintre Republica Moldova și Rusia.
Pe 31 martie, ambasadoru rus desemnat, Oleg Ozerov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe. Acestuia i s-a comunicat că trei diplomați ai misiunii diplomatice au fost declarați indezirabili, urmând să părăsească teritoriul statului nostru.
Ulterior, Moscova a transmis că va oferi un răspuns dur la decizia autorităților de la Chișinău.