Коммерсантъ

Prima reacție a ambasadei Rusiei la Chișinău, după informațiile SIS în cazul Nesterovschi

Ambasada Federației Ruse la Chișinău a publicat pe 31 martie un comunicat cu referire la anunțul Serviciului de Informații și Securitate privind implicarea statului rus în ajutarea deputatului Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, de a se ascunde de justiție. Misiunea diplomatică a catalogat afirmațiile drept „speculații provocatoare” și a declarat că „contează pe revenirea la un dialog pragmatic” pe marginea subiectelor care vizează relația dintre Republica Moldova și Rusia. Instituția nu a negat însă direct că are vreo legătură cu fuga lui Nesterovschi.

Am ascultat atent conținutul briefingului directorului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața. (…) Insinuările făcute la adresa ambasadei Rusiei privind presupusa implicare în afacerile interne ale Moldovei sunt nefondate și inacceptabile.

Din partea autorităților moldovene nu au fost primite cereri oficiale de acordare a asistenței juridice în cadrul mecanismelor existente, inclusiv în baza Tratatului bilateral cu privire la asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală din 1993, precum și a Convenției privind asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală din 2002, în cadrul CSI.

Îndemnăm partea moldovenească să se abțină de la speculații provocatoare și contăm pe revenirea la un dialog pragmatic asupra întregului spectru de chestiuni ale relațiilor bilaterale, ceea ce corespunde intereselor fundamentale ale popoarelor țărilor noastre”, se arată în comunicatul misiunii diplomatice ruse.

Între timp, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că l-a convocat pe 31 martie pe ambasadorul desemnat al Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Întrevederea va avea începe la 16:00.

Amintim că, pe 19 martie, Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Deputatul nu a fost prezent la ședința de judecată, fiind dat ulterior în căutare națională și internațională. În ziua când a fost pronunțată sentința s-a aflat că Nesterovschi a obținut cetățenia Federației Ruse.

Pe 31 martie, în cadrul unui briefing de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a comunicat că Federația Rusă l-a ajutat pe Nesterovschi să se eschiveze de la închisoare. Potrivit lui, în ziua în care urma să fie condamnat, parlamentarul a fost transportat cu un microbuz cu numere diplomatice de la ambasada rusă în regiunea transnistreană, care nu este controlată de autoritățile constituționale. Acesta s-ar afla și în prezent în stânga Nistrului, sub protecția serviciilor speciale rusești.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: