Alocații mai mari pentru mai multe categorii de persoane. Cine e vizat și cu cât se vor mări plățile?
Full Article 2 minutes read

Alocații mai mari pentru mai multe categorii de persoane. Cine e vizat și cu cât se vor mări plățile?

Autoritățile intenționează să majoreze cu 250 de lei alocațiile lunare de stat pentru mai multe categorii de populație. Un proiect de lege a fost înaintat de președintele Parlamentului Igor Grosu, președintele Comisiei protecție socială, sănătate familie Dan Perciun și membrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică Boris Marcoci.

Proiectul prevede majorarea cuantumului alocației lunare de stat pentru persoanele cu nevoi speciale de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial și acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale şi independenței Republicii Moldova, soții supraviețuitori ai participanților la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace.

De asemenea, de majorări vor beneficia persoanele care au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma participării la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, soții celor care au decedat sau copiii lor, până la atingerea vârstei de 18 ani sau după această vârstă, dacă îşi continuă studiile în instituțiile de învățământ.

Creșterea este prevăzută și pentru unul din părinţi ai participanţilor la acţiunile de luptă în timp de pace sau la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova căzuţi la datorie, dar și pentru alte categorii.

Majorarea cu 250 de lei urmează să se facă începând cu 1 ianuarie 2023. Cheltuielile necesare pentru realizarea acestei măsuri sociale constituie 90,6 milioane de lei.

Proiectul a fost avizat de Comisia economie, buget și finanțe, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și urmează a fi dezbătut în cadrul celorlalte comisii permanente, iar apoi supus votului în plenul Legislativului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: