Alte 1165 cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (România).
Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 107 017 cazuri.
Total teste efectuate – 2733 dintre care primar – 2532 şi repetat – 201.
Din numărul total de cazuri, 63 sunt lucrători medicali: medici-23, asistenți medicali-29, personal auxiliar-11.
În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 3707 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 265 în stare extrem de gravă (41 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).
Alte 1558 persoane au fost vindecate. În total, 94 586 persoane au fost tratate de COVID-19.
În tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19 se află 5269 persoane, iar 29 274 sunt sub supraveghere la domiciliu.
În centrul Chișinăului, într-o singură zi, a dispărut o grădină în care creșteau smochini, gutui japonezi și duzi, fapt ce a stârnit nedumerirea locuitorilor.
Echipa NewsMaker s-a adresat directorului bazinului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, Vasile Cerbușca, instituție în gestiunea căreia se află acest teren. Acesta ne-a explicat că defrișarea a fost necesară în cadrul proiectului de reabilitare a bazinului și de amenajare a zonei adiacente. Contractul pentru aceste lucrări a fost încheiat cu Universitatea de Stat din Moldova și aprobat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Potrivit lui Cerbușca, până la începutul toamnei, bazinul va fi reparat, iar zona din jurul său își va schimba complet aspectul.
Menționăm că, anterior, consiliera municipală Aneta Dabija a scris pe pagina sa de Facebook că „Inspectoratul pentru protecția mediului a început o anchetă proprie” în legătură cu aceste lucrări. Ulterior, ea a șters postarea, iar în ziua următoare a publicat alta cu un conținut total diferit. Consiliera a scris că există un proiect de amenajare a acestui loc, care „va include nu doar gazon verde”. „Proiectul de amenajare a zonei verzi va fi integrat în cel general, care trebuie aprobat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice, iar smochinul și gutuiul vor fi plantați din nou”.
NewsMaker a solicitat un punct de vedere la acest subiect din partea Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Directorul instituției, Ion Bulmaga, ne-a comunicat că lucrările sunt, într-adevăr, investigate.
Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.