Alternativa rusească a Jocurilor Olimpice de la Paris, propusă de Putin, a eșuat. „Jocurile Mondiale ale Prieteniei” – amânate
Full Article 2 minutes read

Alternativa rusească a Jocurilor Olimpice de la Paris, propusă de Putin, a eșuat. „Jocurile Mondiale ale Prieteniei” – amânate

Așa-zisele „Jocuri Mondiale ale Prieteniei” din Rusia, care se vor a fi o alternativă a Jocurilor Olimpice și urmau a avea loc în septembrie 2024, au fost amânate pentru un an. Astfel, planul președintelui rus Vladimir Putin de a înlocui ediția din acest an a Jocurilor Olimpice, care se va desfășura la Paris, în perioada 26 iulie – 11 august, a eșuat. 

Pe 16 iulie, președintele Federației de haltere a Rusiei, Maxim Agapitov, a anunțat că „Jocurile Mondiale ale Prieteniei”, care urmau să aibă loc la Moscova și Ekaterinburg în septembrie 2024, au fost amânate pentru 2025. Comitetul de organizare a Jocurilor a precizat că „se fac consultări cu privire la noile date pentru competiții”

Precizăm că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat, în octombrie 2023, un decret privind organizarea „Jocurilor Mondiale ale Prieteniei”. Decizia a venit în contextul în care, din cauza invaziei începute de Putin în Ucraina, accesul sportivilor ruși la competiții internaționale începuse să fie limitat sau interzis, inclusiv la Jocurile Olimpice de la Paris. Organizatorii Olimpiadei de la Paris au permis participarea sportivilor ruși în cadrul competițiilor doar sub steag neutru, impunând o serie lungă de condiții pentru a fi eligibili.

După ce Putin a semnat decretul, autoritățile ruse au declarat că „Jocurile Mondiale ale Prieteniei” vor fi organizate o dată la patru ani. Oficiali de rang înalt, sportivi și mass-media de stat din Rusia au prezentat această competiție ca o alternativă la Jocurile Olimpice. În toamna anului 2023, organizatorii au afirmat că sportivi din peste 100 de țări plănuiesc să concureze la așa-zisele „Jocuri Mondiale ale Prieteniei” din Rusia. Cu toate acestea, în aprilie 2024, a devenit cunoscut faptul că doar „zeci de țări” și-au confirmat participarea.

Agenstvo scrie că, prin organizarea „Jocurilor Mondiale ale Prieteniei”, Putin intenționa să repete cazul din 1984, când Uniunea Sovietică și-a organizat „propria Olimpiadă”. La acea vreme, URSS, Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, RDG, Coreea de Nord, Cuba și Mongolia au boicotat Jocurile Olimpice de la Los Angeles și au organizat propriile competiții la câteva zile distanță.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: