Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susține că este victima unei campanii regizate și coordonate în scopul blamării și discreditării sale, iar scenariul ar fi pus la cale cu implicarea directă a unor grupări criminale, politicieni, printr-o rețea de ONG-uri și experți ”independenți”, dar și reprezentanți ai mass-media. În cadrul unei conferințe de presă din 4 octombrie, Stoianoglo l-a acuzat pe Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție că ar fi oferit consultanță guvernului condus de Maia Sandu. Mai mult, acesta ar fi avut legături cu anumite ONG-uri, cu ex-ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Michalko și cu fostul ambasador american Dereck Hogan.
Stoianoglo susține că instituția pe care o conduce, cu suportul experților EUROPOL, a reușit să decodeze și să descifreze corespondența de pe unul din telefoanele utilizate de către Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Acesta a precizat că acțiunile au fost legale. Potrivit informațiilor obținute, în septembrie 2019, fiind restabilit în funcția de Procuror Anticorupție, Viorel Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanții puterii de atunci, consultându-i și oferindu-le serviciile sale, lucruri incompatibile cu statutul de procuror.
Discreditarea concursului pentru funcția de procuror general?
Alexandr Stoianoglo susține că, pe 4 noiembrie 2019, – perioada desfășurării Concursului pentru selectarea candidaților la funcția de Procuror General, în corespondența sa cu Vladimir Gavriliță (consultantul, la acea vreme, a premierului Maia Sandu responsabil pe domeniul organelor de forță și prevenirea spălării banilor), Viorel Morari îi expediază un proiect de scrisoare pentru discreditarea unuia dintre candidați la funcția de Procuror General – Veaceslav Soltan.
„După recepționarea respectivului proiect de scrisoare, Vladimir Gavriliță îi sugerează anumite modificări în text pentru ca argumentele să fie mai plauzibile. Recomandările sugerate de Gavriliță sunt introduse de către șeful Procuraturii Anticorupție în textul scrisorii, iar documentul final – transmis pe numele secretarului general al Guvernului, Andrei Spânu, prin intermediul șoferului șefului PA. Aflăm, așadar, că practicile statului capturat, de înlăturare a concurenților prin instrumente penale, având la bază făcături, continuau chiar dacă, aparent, elitele oligarhice fusese înlăturate de la conducerea statului”, a declarat procurorul general.
Eliberarea lui Filat, pasată responsabilitatea socialiștilor?
Alexandr Stoianoglo s-a referit și la eliberarea din închisoare a fostului premier Vlad Filat. Potrivit acestuia, atunci când, pe 3 decembrie 2019, prin încheierea judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana Vlad Filat a fost eliberat condiționat, înainte de termen.
„Pentru a-și ajuta ”patronii”, pe 7 decembrie 2019 Viorel Morari îi expediază consilierului Maiei Sandu, Vladimir Gavriliță, o notă în care explică, cum pot pasa toată vina pentru eliberarea lui Filat, pe socialiști, sugerându-le, pas cu pas, o versiune în acest sens”, a menționat Stoianoglo.
ONG-uri și presă acuzate de relații cu Viorel Morari
Procurorul General susține că mai multe ONG-uri finanțare din fonduri externe ar fi avut legături cu Viorel Morari. Acesta l-a acuzat pe Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea că „deși a picat concursul la șefia Procuraturii Generale, se pare că a rămas curatorul Maiei Sandu pe domeniul Procuraturii”.
„Aș vrea să remarc aici un lucru extrem de curios – absolut toate sugestiile lui Viorel Morari, expediate lui Vladislav Gribincea, se materializau neîntârziat în ”investigații jurnalistice”, asumate de instituții respectabile de presă, jurnaliști de investigație cu trimitere la surse ale redacției, pe când subiectul averii impunătoare a familiei fostului șef al Procuraturii Anticorupție a rămas suspect de intact în fața acelorași ”rechini” ai jurnalismului de investigație”, a declarat Stoianoglo.
UPDATE (14:18) Contactat de NM, Vlad Gribincea ne-a cerut să revenim mai tîrziu pentru un comentariu. Ulterior, acesta a scris pe pagina sa de Facebook că nu va comenta acuzațiile lui Stoianoglo.
Mai mult, potrivit lui Stoianoglo, vicedirectorul IPRE Iulian Rusu ar fi fost cel care i-ar fi realizat „acoperirea mediatică” lui Morari:
„În decembrie 2019 – Viorel Morari îl roagă pe vicedirectorul IPRE să-i organizeze o ieșire în presă, iar în acest scop îi expediază reperele pe care vrea să le anunțe public: precum că tot ce se întâmplă în jurul lui este un atac concertat, deoarece ar fi atins interesele lui Plahotniuc și ale PSRM, și ambii au motive de a se răzbuna pe el, inclusiv că ar fi și răzbunarea judecătorilor etc. În replică, Iulian Rusu îi sugerează câteva întrebări pentru a da credibilitate poziției acestuia de victimă a răzbunării din partea Procurorului General. Vicedirectorul IPRE îi transmite lui Viorel Morari textul cu întrebările reformulate și îi scrie: ”Așa am reformulat întrebările. Dacă crezi că e ok le transmit sub formă de sugestii”. Primind acceptul lui Viorel Morari, Iulian Rusu îi comunică: ”ok, transmit mai departe”.
După emisiunea la care a participat Viorel Morari, Iulian Rusu îl întreabă cum a fost.
Viorel Morari îi răspunde: ”Eu spun bine.” ”Mă bucur. Succes și hai să continuăm
să ținem legătura”. Peste o lună, vicedirectorul IPRE îi comunică lui Viorel Morari:
”Noi ne gândim să analizăm prima lună și ceva de la numire.” Reieșind din ultimele
mesaje, următoarea preocupare a IPRE era evaluarea activității Procurorului General.Alexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo mai susține că „analiza comunicării lui Viorel Morari cu reprezentanții ONG-urilor arată clar ale cui interese sunt, de fapt, lobate de aceste organizații neguvernamentale în Republica Moldova”.
„O asemenea susținere a lui Viorel Morari din partea IPRE nu este întâmplătoare. Este suficient să deschidem lista donatorilor IPRE și devine limpede cine stă în umbră: Fundația Konrad Adenauer – organizație-partener a Președinției; Fundația Soros Moldova, Uniunea Europeană etc. Președinte al consiliului de administrare al acestui ONG este chiar purtătoarea de cuvânt a Președintelui Maia Sandu”, a declarat Stoianoglo.
Contactată de NM, Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a Președinției a declarat: „Legat de mine – nu este o funcție executivă, bani nu primesc”. Acuzațiile aduse Președinției, Sorina Ștefârță nu le-a comandat deocamdată.
Stoianoglo acuză ex-ambasadorul UE de relații cu Viorel Morari
Potrivit lui Stoianoglo, reprezentanții Uniunii Europene, la fel, „se regăsesc printre apărătorii aprigi ai lui Viorel Morari”.
„Da, ați intuit corect, este vorba despre Peter Michalko, Ambasadorul UE în RM din ultimii patru ani, care la fel, a fost într-o corespondență directă și apropiată cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Viorel Morari îi raporta orice mișcare și-l ”aproviziona” din
plin cu materiale de uz intern, acte procesuale în interesele sale și împotriva PG. Consecințele unei asemenea apropieri de conducerea Delegației UE la Chișinău sunt evidente, având în vedere bogata rețea de ONG-uri de media, experți în politici și reforme, care evident sunt finanțați pentru a fi independenți”, a declarat procurorul general.
Mai mult, Stoianoglo a menționat și presupusa implicare a ex-ambasadorului american Dereck Hogan:
„Mai departe, fostul șef al PA face trimitere la declarațiile lui Stoianoglo dintr-un interviu privind caracterul ilegal de repunere a acestuia în funcție și-l roagă pe Gribincea să-i asigure acoperire mediatică în acest sens, citez: ”e posibil de distribuit? Eu vorbesc prin altă mass-media”. Și primește răspuns afirmativ din partea lui Gribincea care menționează: ”Am înțeles că blondul de pe Mateevici este în temă” – făcând aluzie la Ambasadorul SUA la Chișinău”.
„Trebuie să știți adevărul”
Alexandr Stoianoglo a declarat, la final, că toate descifrările au fost realizate în cadrul investigațiilor transfrontaliere, cu participarea EUROPOL, care fac obiectul unor anchete secrete. Corespondența ar fi avut loc în intervalul noiembrie – decembrie 2019 – perioadă în care era în toi Concursul pentru selectarea candidaților la șefia PG, precum și prima jumătate a lunii ianuarie 2020 – adică, în plin proces de desfășurare a controalelor la procuraturile specializate.
„Am considerat că trebuie să știți adevărul și că meritați să vedeți partea nevăzută a realității în care noi trăim. (…) O declar fără teama de a greși că am fost cu toții martorii unei ample operațiuni și a unui complot organizat și dirijat iscusit la cel mai înalt nivel, cu aplicarea unor tactici de dezinformare și manipulare a maselor prin intermediul organizațiilor neguvernamentale, a mass-media, a partenerilor externi de dezvoltare și a politicului. Corespondența telefonică a lui Viorel Morari cu reprezentanții puterii, ONG-urile și Corpul diplomatic (…) Vă asigur că schema prin care această rețea își îndeplinește misiunea funcționează până în prezent”, a declarat Stoianoglo.
Reacția PAS
Cu o reacție a venit deputatul PAS Radu Marian: „Procurorul general a devenit o parodie. Un om cu asemenea funcție ar trebui sa anunțe conferințe de presă atunci când are progrese în investigarea marilor cazuri de corupție, nu că sa arunce știri false demne de Țîrdea. Din aceste ieșiri penibile are de pierdut doar instituția Procuraturii și însăși profesia de procuror”.
NM a solicitat reacția tuturor persoanelor vizate în discursul lui Alexandr Stoianoglo, inclusiv a lui Viorel Morari. De asemenea, am solicitat comentarii din partea Ambasadei SUA și a Ambasadei UE în Republica Moldova. Vom reveni cu detalii.
Cine este Viorel Morari?
Din 23 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, până la adoptarea definitivă a hotărârii pe dosarul în care este vizat. Consiliul Superior al Procurorilor a admis, anul trecut, demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în acest sens.
Acesta a fost reținut pentru prima oară în data de 10 ianuarie 2020. În data de 12 februarie, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre dosarele în care este cercetat penal Viorel Morari. Astfel, acesta i-ar fi ordonat procurorului să pornească antedatat urmărirea penală în privința lui Veaceslav Platon pentru denunț calomnios, la solicitarea fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.
De asemenea, pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost inițiat încă un dosar penal. Acesta este bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Pe 14 februarie, Morari a fost eliberat din arest și plasat sub control judiciar. În prezent, dosarul său este examinat de Judecătoria Buiucani.
Pe 19 ianuarie 2021, Viorel Morari a fost reținut, din nou, după ce s-a prezentat, împreună cu avocații săi, la PCCOCS, unde a fost citat pentru a fi recunoscut și audiat în calitate de bănuit de patru capete de acuzare: ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.
După audierea acestuia în calitate de bănuit, procurorul de caz a decis asupra necesității reținerii lui. Ilegalitățile imputate, potrivit probatoriului, au fost comise în cazul fraților Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinării ”VENTO”, reabilitați recent în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.
Pe 20 ianuarie 2021, acesta a fost eliberat în sala de judecată. Prin ordinul procurorului general din 12 august 2021 a fost sistată suspendarea din funcție și, respectiv, încetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.