„Am venit să înțeleg mai bine provocările cu care vă confruntați”. Vizita președintelui în exercițiu al OSCE în Moldova FOTO 
Full Article 6 minutes read

„Am venit să înțeleg mai bine provocările cu care vă confruntați”. Vizita președintelui în exercițiu al OSCE în Moldova FOTO 

Președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) Ian Borg, ministru al afacerilor externe, europene și comerțului al Maltei, efectuează o vizită în Republica Moldova. Oficialul a avut întrevederi cu ministrul de Externe de la Chișinău Mihai Popșoi, șefa statului Maia Sandu, viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian dar și liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. Borg a spus că a venit în Moldova pentru a înțelege mai bine provocările cu care se confruntă țara și a dat asigurări că Malta se va axa ca procesul de soluționare a conflictului transnistrean să avanseze pe toate nivelele. „Din primele ore ale aflării mele aici am înțeles un lucru: dialogul 1+1 este eficient. O să ne asigurăm că acest format, odată ce 5+2 nu poate fi adunat, va continua așa”, a precizat Ian Borg. 

Discuția lui Ian Borg cu Mihai Popșoi 

Pe 12 aprilie Ian Borg și Mihai Popșoi au ieșit în fața jurnaliștilor, urmare a unei discuții.

„Este prima mea vizită în Republica Moldova în calitate de președintele în exercițiu al OSCE. (…) Scopul vizitei mele este să înțeleg mai bine provocările cu care vă confruntați, astfel încât președinția noastră să poată oferi sprijin Republicii Moldova. (…) Președinția Maltei sprijină o soluție pașnică, complexă și de durată a conflictului transnistrean în toate aspectele sale, în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional cu statut special pentru Transnistria. Munca noastră se va axa pe identificarea pașilor concreți pentru a consolida încrederea și dialogul constructiv dintre părți, pentru ca procesul de soluționare a conflictului să avanseze pe toate nivelele. Este foarte important ca toate canalele de comunicare să rămână deschise. (…) Din primele ore ale aflării mele aici am înțeles un lucru: dialogul 1+1 este eficient. (…) Noi o să ne asigurăm că acest format, odată ce 5+2 nu poate fi adunat, va continua așa”, a menționat Borg.

El a mai spus că a fost „informat despre cazurile individuale ale cetățenilor moldoveni care sunt deținuți în Transnistria”. „Vreau să accentuez despre importanța respectării drepturilor omului în conformitate cu standardele internaționale. Tocmai de aceea avem întâlniri cu părțile. Scopul nostru este să prezentăm și punctul nostru de vedere. Suntem pregătiți să acordăm asistență la subiectele date”, a adăugat președintele în exercițiu al OSCE.

Reprezentanții Ministerului de Externe au precizat că cei doi miniștri au discutat despre „situația regională, progresele în soluționarea conflictului transnistrean, angajamentul Republicii Moldova față de integrarea europeană și eforturile de reintegrare a țării”

„Am reiterat angajamentul Chișinăului pentru o soluție pașnică în soluționarea conflictului transnistrean, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei. Am cerut președinției OSCE să se implice mai activ inclusiv în protejarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a țării noastre”, a spus Mihai Popșoi.

„Am venit să înțeleg mai bine provocările cu care vă confruntați”. Vizita președintelui în exercițiu al OSCE în Moldova FOTO 

mfa.gov.md

Discuția lui Ian Borg cu Maia Sandu 

Reprezentanții Președinției au menționat că șefa statului Maia Sandu i-a vorbit lui Ian Borg despre „importanța asistenței din partea statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv a Maltei, pentru a adopta cadrul de negociere și a începe oficial negocierile de aderare până la sfârșitul lunii iunie 2024”.

„În contextul cooperării cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, șefa statului a afirmat că autoritățile de la Chișinău își doresc reîntregirea țării pe cale pașnică,  prin negocieri, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor recunoscute internațional”, au raportat reprezentanții instituției prezidențiale.

„Am venit să înțeleg mai bine provocările cu care vă confruntați”. Vizita președintelui în exercițiu al OSCE în Moldova FOTO 

presedinte.md

Discuția lui Ian Borg cu Oleg Serebrian

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian i-a spus lui Ian Borg că „formatul de negocieri „5+2” este unul nefuncțional dar și depășit de realitățile curente, dialogul fiind menținut în platformele de interacțiune ale reprezentanților politici și ale grupurilor de lucru sectoriale, cu medierea proceselor de către Misiunea OSCE în Republica Moldova”.

„În contextul obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și a aprofundării relațiilor cu UE, s-a specificat că procesele în cauză vin să încurajeze politicile de reintegrare a țării și procesul de reglementare transnistreană, iar dinamica în ultimul proces va fi mai activă după completarea obiectivului de demilitarizare a regiunii transnistrene și de retragere necondiţionată de pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor militare şi a stocurilor de muniții ilegal staționate”, au relatat reprezentanții Biroului politici de reintegrare.

Se menționează că o atenție deosebită în discuția cu Borg a fost acordată „situației alarmante cu privire la încălcarea drepturilor inalienabile ale omului în regiunea transnistreană, care continuă să se deterioreze în lumina persecuțiilor și abuzurilor Tiraspolului pe multiple cazuri individuale” și s-a menționat că starea de sănătate a multor deținuți ilegal „e una dificilă, în unele cazuri chiar critică”.

Serebrian ar mai fi exprimat îngrijorări în legătură cu „pozițiile inconsecvente și politizate ale Tiraspolului, în special pe problematica fermierilor din raionul Dubăsari și pe situația școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, care începând cu anul 2024 se confruntă cu noi acțiuni unilaterale din partea Tiraspolului, plus rămâne fără o perspectivă clară tema asigurării cu sedii proprii a unor instituții de învățământ”.

„Referitor la amendamentele operate la Codul penal al Republicii Moldova privind incriminarea separatismului s-a evocat că aceste prevederi nicidecum nu afectează procesul de negocieri și libera circulație a diferitor locuitori din regiunea transnistreană, în același timp trebuie luată într-un vizor mai serios așa-numita strategie a Tiraspolului de combatere a pretinselor acțiuni extremiste, în temeiul căreia se comit multiple abuzuri, persecuții și violări ale drepturilor fundamentale ale omului”, au adăugat reprezentanții Biroului politici de reintegrare.

„Am venit să înțeleg mai bine provocările cu care vă confruntați”. Vizita președintelui în exercițiu al OSCE în Moldova FOTO 

Biroul politici de reintegrare

Discuția lui Ian Borg cu Vadim Krasnoselski

Tiraspolul a declarat că liderul nerecunoscut al regiunii, Vadim Krasnoselski, i-a spus lui Borg că „procesul de negocieri dintre Transnistria și Moldova este, ușor spus, lent”.

„Iar dacă să numim lucrurile pe numele lor, atunci lipsește complet. (…) S-au adunat foarte multe întrebări care trebuie rezolvate”, ar fi spus Krasnoselski la întrevedere, potrivit reprezentanților de la Tiraspol.

Liderul nerecunoscut al regiunii i-ar mai fi declarat lui Borg că „menținerea păcii este fundamentală”. „Și în asta văd OSCE ca pe un aliat. Aveți suficiente mecanisme pentru a facilita acest lucru”, ar mai fi comunicat Krasnoselski. 

„Am venit să înțeleg mai bine provocările cu care vă confruntați”. Vizita președintelui în exercițiu al OSCE în Moldova FOTO 

president.gospmr.org

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, pe 12 aprilie – la sfârșitul vizitei, oficialul maltez va susține declarații de presă la Aeroportul International Chișinău, la ora 20:20.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: