Un chișinăuian a spus că a fost martor la tragedia din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați. El crede că „totul este din cauza apei și s-a produs un scurtcircuit”. Potrivit bărbatului, oamenii din preajmă nu și-au putut da seama că ceva se întâmplă cu minorii. „Se crea impresia că pur și simplu stau pe burtă sub stropii de apă”, a adăugat el. Bărbatul a spus că în momentul când s-a apropiat de copii „băiețelul sângera deja” iar „fetița era schimbată la față”. El ar fi încercat să ia fetița de pe gazon însă ar fi fost electrocutat. Ulterior a intervenit un alt bărbat. Între timp, a fost chemată ambulanța.
În mediul online circulă videoul unui bărbat, care ar fi fost la fața locului în momentul tragediei din parcul de la Botanica. Inițial, potrivit bărbatului, oamenii care i-au văzut pe cei doi copii aflați la pământ „nu și-au putut da seama că ceva se întâmplă cu ei, pentru că ei nu făceau nici un sunet”. „Se crea impresia că pur și simplu stau pe burtă sub stropii de apă”, a adăugat el.
El a spus că în parc, unde se aflau cei doi copii, sunt sisteme de udare a gazonului care la acel moment erau puse în funcțiune.
„Aici era peste tot apă. (…) Eu cred, din ce am văzut eu ca martor, totul este din cauza apei și aici s-a produs un scurtcircuit. Nu era nici un fir în afară”, a precizat el. Ulterior, el a adăugat că totul s-a întâmplat de la „izolarea prostească a felinarului și că era multă apă”.
Bărbatul a menționat că în momentul când s-a apropiat de copii „băiețelul sângera deja” iar „fetița era schimbată la față”.
„Mi-am dat seama că se întâmplă ceva nu normal. (…) Băiețelul a început a vomita. Eu nici în momentul cela nu am putut să înțeleg ce se întâmplă. Când am pus mâna pe fetiță, am vrut să o scot să văd care e treaba, m-a electrocutat foarte tare, m-a aruncat în urmă. Am avut un șoc pentru că mi-am dat seama că copiii aceștia stau în balta asta și de ceva minute ei sunt electrocutați. După care am fugit spre o persoană publică, care stă mereu aici ca să deconecteze electricitatea în tot parcul. (…) În timp ce eu fugeam, a venit un domn, a apucat-o de mână, a dat-o la o parte. Domnul nu a fost electrocutat. (…) Am chemat imediat salvarea. (…) Fetița era pe moarte deja. (…) A venit mama fetiței la fața locului, vă dați seama o tragedie – cu strigăte, cu plânsete. (…) Băiețelul care avea 6 ani este de etnie romă, el cumva era conștient. Era o domnișoară, sora lui – presupun, l-a luat în brațe și se ducea cu el acasă. (…) A fost oprită de oameni și i-am spus: „stai aici că vine ambulanța””, a relatat bărbatul.
Potrivit bărbatului, în parc se aflau și alți copii care se jucau în apropiere de sistemul de udare a gazonului. Totodată, el a adăugat că și copilul lui, la fel, obișnuia să se joace în apa din parc „și la fel putea fi electrocutat”.
În după-amiaza zilei de 18 iulie, doi copii – o fetiță de 11 ani și un băiețel de 6 ani au fost electrocutați în timp ce se jucau în parcul „Sarmizegetusa” din sectorul Botanica al Chișinăului. Minorii au fost transportați la spital. La scurt timp, fetița a decedat. Poliția a declarat că minorii ar fi atins fire care au produs un scurtcircuit. Detalii AICI. Cum arăta locul tragediei pe 19 iulie. Detalii AICI.
Reprezentanții Primăriei Chișinău au declarat pentru NewsMaker că în cazul incidentului tragic nu este vorba despre cabluri care atârnau. Instituția a spus că așteaptă rezultatele anchetei organelor de drept. Între timp, responsabilii din cadrul Primăriei s-au întrunit într-o ședință. „Ținând cont că am avut temperaturi înalte de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar putea fi situație în legătură cu acest fapt”, au comunicat reprezentanții Primăriei, adăugând că în acest sens „s-au luat măsuri imediate de securizare”. Detalii AICI.
Pe 19 iulie, purtătorul de cuvânt al Institului Mamei și Copilului declara că băiatul de 6 ani, electrocutat în timp ce se juca într-un parc din Chișinău, se află în stare gravă la spital, dar stabilă. Se menționa că minorul a fost transferat în secția de reanimare și se afla sub supravegherea medicilor. Detalii AICI. Ulterior, pe 22 iulie, reprezentantul Institutului a spus că starea de sănătate a băiatului de 6 ani s-a îmbunătățit. El se află în secția de neurologie, unde va mai sta câteva zile sub supraveghere medicală. Detalii AICI.
Urmare a tragediei, polițiștii investighează dacă construcțiile din domeniul energeticii din parc au fost date în folosință corespunzător, dacă alte construcții de la fața locului sunt calitative și dacă au fost finalizate conform prevederilor proiectului. Vinovații riscă pâna la 10 ani de închisoare. Detalii AICI.
Pe 22 iulie, la câteva zile de la incidentul mortal, primarul Ion Ceban a spus că Primăria a fost alături de ambele familii imediat cum a aflat despre tragedie „inclusiv cu ajutorul necesar material”. Edilul a rugat pe cei care „întreabă ce s-a întâmplat” să aștepte rezultatele anchetei inițiate de polițiști. Ce ține de „unele încercări de a da vina, din nou, pe primar”, Ceban a spus că „nu se duce primarul să verifice și să se uite la componența amestecului asfaltic, cât de bun este lemnul pentru mobilier și ce se află într-un pilon”. Detalii AICI.
În cazul incidentului tragic din sectorul Botanica se vor expune și specialiștii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Aceștia vor cerceta circumstanțele în care s-a produs incidentul și ulterior se vor pronunța. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!