BBC

Ambalarea fructelor și legumelor în pungi din plastic, interzisă în Franța

O nouă lege care interzice ambalajele din plastic pentru majoritatea fructelor și legumelor comercializate a intrat în vigoare în prima zi a noului an în Franța, transmite BBC, citat de Digi24.

Castraveții, lămâile și portocalele sunt printre cele 30 de produse interzise de a fi ambalate în plastic. Ambalajele mai mari precum și fructele tăiate sau procesate vor fi exceptate.

Președintele Emmanuel Macron a numit interdicția „o reală revoluție” și a spus că arată angajamentul țării pentru a elimina plasticul de unică folosință până în 2040.

Mai mult de o treime dintre fructele și legumele produse în Franța sunt gândite să fie comercializate în ambalaje de plastic, iar oficialii guvernamentali cred că legea ar putea împiedica ca un miliard de produse din plastic de unică folosință să fie folosite în fiecare an.

Într-un comunicat care anunța noua lege, Ministerul Mediului a spus că Franța folosește „o cantitate scandaloasă” de produse din plastic de unică folosință iar că noua interdicție „are ca obiectiv reducerii folosirii plasticului care se aruncă și sporește folosirea altor materiale sau a ambalajelor reutilizabile și reciclabile”.

Interdicția, parte a unui program care se desfășoară pe mai mulți ani, ce a fost introdus de cabinetul Macron, își propune să elimine plasticul din multe industrii.

Euronews

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații, în Congres extraordinar: vor să respingă modificările la Lege și să mențină greva

Congresul extraordinar al avocaților din Republica Moldova a început astăzi, 25 iulie 2025, și va dura până pe 28 iulie. În cadrul reuniunii, avocații urmează să dezbată și să voteze un proiect de rezoluție prin care condamnă modificările recente aduse Legii avocaturii și susțin continuarea grevei generale.

Rezoluția, aprobată joi de Consiliul Uniunii Avocaților, critică modul în care a fost modificată cu privire la avocatură, fără o consultare reală cu profesia. Potrivit avocaților, amendamentele adoptate de Parlament în lectura a doua la 10 iulie 2025 ar modifica modelul de guvernare al profesiei de avocat, ceea ce contravine standardelor internaționale privind independența avocaților.

Prin rezoluție, Uniunea Avocaților va solicita congresului să susțină apelul privind nepromulgarea legii de către președinta Maia Sandu și propune menținerea formei de protest deja declanșate.

În cadrul Congresului avocații vor avea opțiunea de vota pentru prelungirea formei de protest sub formă de grevă, cu sau fără excepțiile stabilite anterior.

Totodată, Uniunea Avocaților a precizat că protestul „nu reprezintă acțiuni dirijate de anumite formațiuni politice, lideri ai acestor formațiuni, și nu au nicio legătură cu opțiunile politice ale oricăror avocați“.

„Uniunea Avocaților din Moldova și Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova sunt apolitice, nu se supun și nu se subordonează nici unui partid politic, nu pot fi influențate politic, nu execută indicații politice și nici nu susțin careva formațiuni politice. Orice informație, articol, postare apărută în spațiul public despre o eventuală influență/ingerință politică sau din mediul criminal în cadrul Uniunii Avocaților din Moldova sau asupra membrilor Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova nu reprezintă decât o dezinformare crasă, având scopul de a manipula opinia publică în vederea diminuării din impactul și importanța acțiunilor de protest împotriva modificărilor adoptate la Legea cu privire la avocatură”, se mneționează în declarația Uniunii Avocaților.

Precizăm că, pe 15 iulie, avocații au început greva generală, care a durat până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Pe 15 iulie, Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: