facebook.com/Игорь Додон

Ambasada Rusiei, despre decizia CC privind statutul limbii ruse: „Un factor alarmant pentru păstrarea păcii interetnice”

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a venit cu o reacție la decizia Curții Constituționale (CC) din 21 ianuarie, privind Legea care vizează statutul limbii ruse. Într-un comunicat de presă, diplomații străini califică drept „factor alarmant” decizia magistraților și amintesc despre consecințele „șovinismului anti-rusesc” de la sfărșitul secolului 20.

„Verdictul CC din 21 ianuarie despre privarea limbii ruse de statutul de limbă de comunicare interetnică constituie un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice și multinaționalismului din cadrul statului moldovenenesc. Pe parcursul a zeci de ani, alături de limba de stat a Republicii Moldova, limba rusă constituie un element indispensabil de comunicare pentru coabitarea eficientă și armonioasă a tuturor grupurilor de națiuni din țară – moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi. Pe acest fundal, insultele din partea radicalilor în adresa conducerii țării noastre, a poporului rus și a cetățenilor Republicii Moldova vorbitori de rusă, arată anormal și deosebit de ofensator”, se arată în declarație.

Mai mult, reprezentanții misiunii diplomatice menționează că reacția „forțelor moldovenești sănătoase” față de acțiunile rusofobe sunt de înțeles pe deplin.

„Consecințele șovinismului anti-rusesc, de la sfârșitul anilor 80 și 90 a secolului trecut, se țin minte bine aici”, se mai arată în declarație.

***

Pe 21 ianuarie, Curtea Constituțională a decis că Legea înaintată de PSRM privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova nu este constituțională. Președintele formațiunii, Igor Dodon, a declarat pe 22 ianuarie că decizia ar putea provoca proteste de amploare care se vor desfășura săptămâna viitoare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova 1

UE lansează un nou centru regional: va lupta cu dezinformarea în Moldova și Ucraina

Observatorul european al mass-mediei digitale (EDMO) lansează un nou centru regional care va sprijini Ucraina și Republica Moldova să combată dezinformarea. Anunțul a fost făcut pe 15 iulie de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Potrivit sursei citate, acest centru, FACT, va reuni o comunitate multidisciplinară pentru detectarea și analizarea campaniilor de manipulare și dezinformare, în special a dezinformării din partea Rusiei. În cadrul misiunii sale, FACT va monitoriza, de asemenea, viitoarea perioadă electorală din Republica Moldova, contribuind la asigurarea integrității electorale.

Lansarea acestui nou centru aduce la 15 numărul total de centre din rețeaua EDMO, acoperind întreaga UE, dar și țări din afara acesteia.

Pe lângă înființarea centrului FACT, șase centre EDMO existente ale căror contracte de finanțare se încheie în 2025 își vor continua activitatea. Toate centrele au fost selectate în urma unei cereri de propuneri și vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de aproximativ 8,8 milioane de euro din programul „Europa digitală”, pe o perioadă care variază de la 30 la 36 de luni.

EDMO și centrele sale regionale sunt independente de orice autoritate publică națională sau a UE și includ organizații care respectă cele mai înalte standarde de integritate profesională, conduită etică și independență.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: