Ambasadorul României în Kenya, în centrul unui scandal. A comparat un grup african cu maimuțele
Full Article 2 minutes read

Ambasadorul României în Kenya, în centrul unui scandal. A comparat un grup african cu maimuțele

Ambasadorul României în Kenya a ajuns în centrul unui scandal diplomatic după un derapaj rasist. În cadrul unor discuții cu grupul de diplomați din Europa de Est în timpul unei reuniuni la ONU, Dragoș Viorel Țigău a afirmat că „grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere, conform site-ului Kenyan Foreign Policy, citat de Libertatea.ro.

O publicație din Kenya l-a acuzat de rasism pe Țigău, după ce în cadrul unei întâlniri diplomatice care a avut loc la sediul Națiunilor Unite din Nairobi, pe 26 aprilie, ambasadorul Țigău, ar fi făcut un comentariu care a stârnit un val de controverse în rândul comunității diplomatice. Incidentul a avut loc în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est, unde ambasadorul s-ar fi referit la grupul african afirmând: „Grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere.

Apariția acestui caz în presa africană a generat o reacție din partea diplomației române, care a dispus rechemarea în țară și declanșarea procedurii de revocare a ambasadorului.

„De îndată ce conducerea MAE a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie 2023, ministrul afacerilor externe a dispus ca ambasadorul român în Republica Kenya să se deplaseze în regim de urgență în țară, iar Corpul de Control și Evaluare Diplomatică (CCED) al MAE să declanșeze imediat procedurile necesare aferente, inclusiv pentru stabilirea măsurilor interne ale MAE care se impun în situația dată”, a precizat diplomația română pentru ziar. Dragoș Viorel Țigău nu a informat ministerul despre incidentul în care a fost implicat, deși regulamentul îi impunea acest lucru.

„MAE precizează că, în mod regretabil și contrar regulilor instituției, inclusiv a celor de conduită și etică, ambasadorul român în Republica Kenya nu a informat Centrala MAE, anterior datei de 8 iunie, conform procedurilor și practicilor în vigoare, despre incidentul în cauză, care a avut loc la finalul lunii aprilie 2023”, precizează instituția condusă de ministrul Bogdan Aurescu.

În vârstă de 56 de ani, Dragoș Viorel Radu Țigău era la prima misiune ca ambasador din carieră, dar de-a lungul carierei trecuse, pe diverse roluri, prin mai multe funcții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: