Amenzi de 2500 lei pentru refuzul de a participa la recensământ. Câți cetățeni ai R. Moldova au primit deja notificări (DOC)
Full Article 4 minutes read

Amenzi de 2500 lei pentru refuzul de a participa la recensământ. Câți cetățeni ai R. Moldova au primit deja notificări (DOC)

40 de moldoveni, care au refuzat să prezinte date la recensământ, au primit notificări la domiciliu că sunt pasibili de amendă. Ulterior, 22 dintre aceștia și-au schimbat opinia și și-au dat acordul de a fi recenzați. Datele au fost comunicate pentru NewsMaker de reprezentanții Biroului Național de Statistică (BNS), solicitați să ofere un comentariu urmare a unui proces verbal cu privire la contravenție recepționat de un cetățean. Cel din urmă a anunțat pe o rețea de socializare că a fost sancționat cu 2500 lei, după ce a refuzat să participe la recensământ. 

Pe rețelele de socializare recent a fost distribuită o fotografie cu o notificare, primită de un cetățean din partea Biroului Național de Statistică. Instituția i-a transmis un proces verbal cu privire la contravenție, după ce ar fi refuzat să prezinte date la recensământ.

„Potrivit deciziei de sancționare, dvs. vi s-a aplicat o sancțiune contravențională în mărime de 50 u.c. echivalent a 2500 lei”, se arată în notificarea primită de cetățean. Totodată, acesta a fost informat că „este în drept să achite jumătate din amenda stabilită dacă o plătește în cel mult 3 zile lucrătoare de la data aducerii la cunoștință a deciziei de aplicare a sancțiunii contravenționale”.

Cetățeanul a mai fost informat că „în caz de ignorare” sau dacă va da „dovadă de o neexecutare a prezentei notificări” procesul-verbal cu privire la contravenție va fi transmis spre executare silită la Executorul judecătoresc după competența teritorială.

Amenzi de 2500 lei pentru refuzul de a participa la recensământ. Câți cetățeni ai R. Moldova au primit deja notificări (DOC)

Urmare a imaginii distribuite pe internet, NewsMaker a solicitat mai multe detalii de la Biroul Național de Statistică cu privire la amenzile aplicate în cadrul recensământului. Directorul general-adjunct al Biroului, Diana Bîrsa, a declarat că în cazul refuzului cetățeanului de a fi recenzat este demarată procedura contravențională, în temeiul art.330 din Codul contravențional, de către agenții constatatori.

„Potrivit art.330, refuzul executării, neexecutarea sau executarea necorespunzătoare de către respondenți și deținătorii surselor de date administrative a obligațiilor prevăzute de lege privind prezentarea datelor, neprezentarea în termen a datelor agregate sau a celor individuale, inclusiv a datelor cu caracter personal, în scopul producerii statisticilor oficiale, precum și prezentarea de date eronate ori în volum incomplet, cu excepția informației privind convingerile ideologice, apartenența politică, antecedentele penale, sănătatea şi viața intimă ale persoanei fizice, se sancționează cu amendă de la 20 la 50 de unități convenționale (1000 lei până la 2500 lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale (1500 lei până la 3000 lei) aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 50 la 80 de unități convenționale (2500 lei până la 4000 lei) aplicată persoanei juridice”

„Procedura contravențională nu este demarată de către BNS și aplicată imediat refuzului persoanei de a fi recenzat, dar urmare unui proces de vizitare a gospodăriei de minim 5 ori de către recenzor și ulterior notificarea prealabilă în scris de participare la recenzare”, a menționat reprezentanta Biroului.

Potrivit Dianei Bîrsa, BNS întreprinde toate acțiunile în vederea recenzării persoanelor și se întreprind toate acțiunile posibile întru evitarea situațiilor care pot duce la aplicarea măsurilor de constrângere.

„Este de relevat faptul că, în urma acțiunilor întreprinse de personalul temporar de recensământ în colaborare cu șefii Centrelor regionale pentru statistică, persoanele care au fost notificate și-au schimbat opinia și au dat acordul de furnizarea datelor, la moment din 40 de persoane notificate, 22 au fost recenzate”, a comunicat directorul general-adjunct al Biroului.

Pe 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: