Persoanele care practică vânatul ilegal, pe teritoriul Republicii Moldova, ar putea risca amenzi mai mari, inclusiv închisoare de la 3 până la 5 ani. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul PAS Lilian Carp, pe 31 ianuarie. Parlamentarul a anunțat că a înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede modificarea articolului 233 din Codul penal, în acest sens.
Potrivit lui Lilian Carp, dacă proiectul va fi votat, în Moldova ar putea fi interzisă, pe viitor, vânătoarea cu folosirea vehiculelor de teren și a altor mijloace de transport, precum și folosirea dronelor cu termovizoare și a armelor cu termovizoare.
Amenzile pentru persoanele care vor încălca aceste prevederi ar putea crește și ele. Astfel, în cazul persoanelor fizice, care au cauzat daune ce depășesc 200 de unități contravenționale, echivalentul a 10 mii de lei, amenzile vor începe de la 500 la 850 de unități contravenționale, echivalentul a 25 mii lei și, respectiv, 42.500 lei. Totodată, aceștia ar putea fi obligați să presteze muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau chiar ar putea risca închisoare de până la 3 ani.
În cazul persoanelor juridice, care cauzat daune ce depășesc 200 de unități contravenționale, amenzile vor pornit, potrivit proiectului de lege, de la 2 mii până la 4 mii unități contravenționale (de la 100 mii lei până la 200 mii lei), cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
De sancțiuni mai dure ar putea avea parte și persoanele publice, cele cu răspundere publică sau cu demnitate publică. Dacă prejudiciile cauzate vor depăși 200 de unități convenționale, acestea vor risca amendă de 2300 până la 4500 de unități convenționale, adică echivalentul a 115 mii lei și, respectiv – 225 de mii de lei. Totodată, acestea ar putea fi private de dreptul de a ocupa anumite funcții până la 3 ani sau chiar ar putea risca cu închisoare, de la 3 până a 5 ani.
„Vedem această practică de vânătoare ilegală care, din păcate, mai ales în ajun de sărbători, își intensifică activitatea. Se folosesc tot mai mult utilaje sofisticate în procesul de vânătoare. Ne dorim să stopăm această activitate ilegală. Cea mai gravă răspundere va fi pentru cei care au o anumită funcție în stat și care trebuie să protejeze legile, dar nu să le încalce”, a declarat Lilian Carp.
De precizat că, dacă legea va fi votată, atunci amenzile aplicate în cazul funcționarilor ar putea crește de peste trei ori. În prezent, braconajul săvârșită de o persoană cu funcție de răspundere, de o persoană publică ori de o persoană cu funcție de demnitate publică se pedepsește cu amendă în mărime de la 700 la 1000 de unități convenționale (echivalentul a 35 de mii de lei și, respectiv, 50 de mii de lei), cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de până la 3 ani sau cu închisoare de la 3 la 5 ani.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!