Amnesty International Moldova: Autoritățile nu și-au respectat promisiunile electorale. 175 de școli din Moldova au toalete în curte
Full Article 3 minutes read

Amnesty International Moldova: Autoritățile nu și-au respectat promisiunile electorale. 175 de școli din Moldova au toalete în curte

Ministerul Educației și Cercetării a exclus, printr-o modificare a bugetului de stat pentru anul 2022, alocarea mijloacelor financiare pentru construcția și renovarea blocurilor sanitare din școli. Această informație, însă, nu a fost anunțată public. Circumstanțele au ieșit la suprafață în urma unei solicitări expediate de Amnesty International Moldova.

În perioada campaniei electorale din 2021, una dintre măsurile promise de către actualul partid de guvernământ era asigurarea condițiilor adecvate pentru igiena și sănătatea copiilor și elevilor, prin construcția și repararea blocurilor sanitare și a cantinelor moderne în toate școlile și grădinițele, scrie Amnesty.

Astfel, anul trecut, Guvernul a alocat mai mulți bani pentru infrastructură, inclusiv pentru reabilitarea și construcția blocurilor sanitare în școli și licee. Mai exact, în bugetul de stat pentru anul 2022 a fost majorată suma pentru reparația și dotarea blocurilor sanitare în școli până la 25 de milioane de lei.

Potrivit declarațiilor deputatului din fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Eugen Sinchevici, în cadrul unei conferințe de presă din data de 26 noiembrie 2021, „cu 25 de milioane de lei vom reuși să reparăm aproximativ 85 de instituții pe an doar din bugetul propriu”.

Totodată, a fost suplinit Fondului național de dezvoltare regională cu 400 de milioane de lei, pentru lansarea unui Program național de dezvoltare locală, prin care urmau să fie finanțate inclusiv proiecte ce vizează infrastructura socială.

Adițional, Guvernul se află la etapa de pregătire a procesului de negociere cu Banca Mondială, pentru finanțarea unui proiect în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, care va avea și o componentă separată – dotarea instituțiilor de învățământ cu servicii de apeduct și canalizare.

Promisiunile autorităților versus situația la sfârșitul anului 2022

În toamna anului 2022, A.O. „Amnesty International Moldova”, prin intermediul unei solicitări de informații, a încercat să afle cum a fost distribuită suma de 25 de milioane de lei pentru renovarea/construcția blocurilor sanitare în școli.

Din răspunsul oferit de către Ministerul Educației și Cercetării, Amnesty a aflat că: „prin Legea nr. 260/2022 privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022, din bugetul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (instituția responsabilă de implementarea bugetului pentru renovarea blocurilor sanitare) au fost excluse mijloacele financiare alocate pentru implementarea proiectelor de renovare/construcție a blocurilor sanitare și de renovare a blocurilor alimentare în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal”.

Această informație, însă, nu a fost anunțată public. Nici pe pagina web a Ministerului Educației și Cercetării și nici în spațiu public nu a apărut informație despre acest subiect.

În același răspuns, Ministerul Educației și Cercetării menționează vag despre existența mai multor programe și proiecte de dezvoltare regională și locală, care urmează a fi implementate în perioada anilor 2022-2024.

NM a solicitat o reacție de la Guvernul Republicii Moldova, însă până la momentul publicării articolului nu am primit un răspuns.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la sfârșitul anului 2022, fiecare a șaptea școală din Republica Moldova încă avea toaleta în curte. În 175 din cele 1208 școli și licee din Republica Moldova, elevii merg încă la toaletele din curte, iar în 24 școli  nu există nici apă potabilă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: