Partidul „ȘOR”

Partidul „ȘOR” va sfida decizia autorităților, prin care este interzisă blocarea carosabilului în zilele de lucru

Partidul „ȘOR” consideră drept ilegală decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prin care protestatarilor le este permisă blocarea carosabilului doar în zilele de odihnă și pe o durată nu mai mare de patru ore. Într-o adresare video publicată în seara de 14 octombrie, deputatul Ilan Șor, cercetat penal în mai multe dosare, a anunțat că hotărârea CSE nu va fi respectată.

Potrivit parlamentarului care nu a mai fost văzut în Republica Moldova de trei ani, decizia CSE ar încălca Constituția Republicii Moldova.

Este un act absolut ilegal, care încalcă flagrant legea supremă a țării – Constituția Republicii Moldova. Voi ne interziceți să protestăm? Adică voi ați adus poporul în pragul sărăciei, le-ați luat oamenilor ultimii bani din buzunare, obligându-i să plătească sume enorme pentru consumul de gaze naturale, energie electrică, produse alimentare și tot voi interziceți protestele?  (…) Noi catalogăm decizia CSE drept luna ilegală și neconstituțională și nu avem de gând să o respectăm. După toate câte faceți, poporul are dreptul la nesupunere civică, este în drept să nu plătească facturile și să vi le transmită vouă. Ați trecut toate liniile roșii. Noi mergem înainte!”, a anunțat Șor.

Amintim că susținătorii Partidului „ȘOR”, cărora liderul formațiunii Ilan Șor a recunoscut că le plătește transportul, continuă să protesteze în centrul Chișinăului. Pe 14 octombrie, aceștia au încercat din nou să instaleze corturi pe partea carosabilă a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. Poliția a intervenit pentru a-i împiedica, iar între oamenii legii și manifestanți s-au produs altercații. Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP) a declarat pentru NM că două persoane au fost reținute și documentate pentru huliganism. Ulterior, aceasta ar fi precizat pentru TV8 că numărul celor reținuți a ajuns la patru.

În ajun, pe 13 octombrie, membrii CSE au dispus că desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: