Anabolizante prin poșta diplomatică. Ce se știe despre contrabanda din microbuzul ambasadei
Full Article 6 minutes read

Anabolizante prin poșta diplomatică. Ce se știe despre contrabanda din microbuzul ambasadei

Șoferului de microbuz cu numere de înmatriculare diplomatice, în care s-a depistat un lot de anabolizante la intrarea pe teritoriul Moldovei, i-au fost înaintate învinuiri de contrabandă. Procurorii au cerut ca acesta să fie arestat pe un termen de 30 de zile și au anunțat că vor stabili proveniența anabolizantelor. MAEIE a confirmat că microbuzul este arondat Ambasadei Moldovei în Rusia și a menționat că acesta transporta poșta diplomatică. NM a analizat, ce se știe și ce nu se știe în această istorie.

La 7 decembrie, Procuratura pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS)  a înaintat șoferului de microbuz învinuiri de contrabandă cu anabolizante și substanțe psihotrope. Șoferul a fost reținut, cerându-se pentru el arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

Potrivit PCCOCS, contrabanda se sancționează cu privațiune de libertate pe un termen de la trei până la zece ani, iar în cazul unei persoane juridice, este vorba despre amendă de la 300 de mii până la 550 de mii de lei, cu suspendarea activității sau lichidarea companiei.

Microbuzul cu lotul de anabolizante, care este arondat Ambasadei Moldovei în Rusia, a fost reținut la 5 decembrie, la punctul de trecere a frontierei Palanca. Microbuzul se îndrepta spre Rusia. Conform estimărilor procurorilor, valoarea lotului de anabolizante și de substanțe psihotrope care au fost depistate în microbuz este de 8 milioane de lei.

Serviciul de presă al Serviciului Vamal a comunicat pentru NM că anabolizantele se păstrează la un depozit special pentru mărfuri confiscate. Sursa a adăugat că de acest caz se ocupă PCCOCS și ne-a propus să adresăm toate întrebările procurorilor.

Judecând după imaginile care au fost publicate de Serviciul Vamal, în microbuz s-au depistat substanțele Boldenon undecilenat și Chlorodehydromethyltestosterone. Aceste preparate sunt folosite adesea de sportivi pentru creșterea masei musculare.

Ion Caracuian, șeful PCCOCS, a comunicat pentru NM că șoferul a depus deja mărturii. „El a spus că niște persoane din Moldova i-au transmis [anabolizantele] pentru niște oameni din Rusia”, a menționat Caracuian. El a refuzat să spună, despre ce oameni este vorba, remarcând că la această etapă a anchetei, nu poate dezvălui nume. Din aceeași cauză, Caracuian nu a răspuns la întrebarea despre implicarea în acest caz a Ambasadorului Moldovei în Rusia, Andrei Neguța.

Anterior, Lilian Carp, deputat al Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), a declarat despre faptul că contrabanda cu anabolizante a fost organizată de ambasadorul Neguța. „Este cu certitudine implicarea Ambasadei Moldovei în Rusia, dar și nemijlocit a lui Andrei Neguța. El este omul lui Igor Dodon, fiind acoperit în acțiunile sale ilegale de către președintele Dodon”, a declarat Carp în cadrul unui briefing.

El mai susține că, potrivit datelor sale, în ultimul an, cu automobilele Ambasadei Moldovei în Rusia s-au transportat spre Moscova peste 360 kg de anabolizante în valoare totală de circa 100 de mii de euro. Carp a mai spus că în anul 2020, microbuzul cu contrabandă a traversat de 17 ori frontiera Moldovei: „Vedem că, cu cât se apropia data alegerilor, cu atât se intensifica circulația transportului din partea ambasadei. Credem că, de fapt, oamenii făceau bani pentru campania electorală”.

Ambasadorul Moldovei în Rusia, Andrei Neguța nu a comentat public învinuirile la adresa sa. El a comunicat pentru NM că nu poate oferi niciun fel de comentarii, pentru că se desfășoară ancheta.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat la 5 decembrie că a fost informat despre cele întâmplate și că este interesat de clarificarea tuturor circumstanțelor. Serviciul de presă al MAEIE a comunicat pentru NM că va anunța dacă vor fi vreun fel de schimbări.

Mai târziu, MAEIE a declarat că de la 2 până la 5 decembrie, microbuzul reținut era într-o deplasare de serviciu: acesta s-a deplasat pe ruta Moscova – Chișinău și înapoi, pentru a transporta poșta diplomatică. MAEIE a mai menționat că a inițiat o investigație internă și va acorda susținere anchetei.

UPDATE (09.12.2020)

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a refuzat să comenteze informația, potrivit căreia, ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguța, a fost chemat la Chișinău pentru consultări, în urma cazului privind anabolizantele depistate într-o mașină a misiunii diplomatice. Contactați de NM, reprezentanții instituției au menționat doar că MAEIE „a inițiat măsurile interne de anchetă”.

„Urmare a recepționării multiplelor solicitări de la instituțiile mass-media, MAEIE reiterează că a inițiat măsurile interne de anchetă, acordând întreaga cooperare organelor competente în instrumentarea acestui caz. Despre decizia finală privind anumite consecințe disciplinare, opinia publică va fi anunțată neîntârziat”, a precizat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

În ajun, reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Rusia au refuzat să comenteze situația.

Mai târziu președintele în exercițiu Igor Dodon a spus că ambasadorul Republicii Moldova în Rusia Andrei Neguța trebuie revocat din funcție, dacă se va demonstra că este implicat în contrabanda cu anabolizante. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 8 decembrie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

„Nu am vorbit cu el. Consider că aceasta este o rușine pentru Republica Moldova, el trebuie retras și să răspundă, dacă este vinovat, conform legislației. Dacă se confirmă, dar eu nu am întrebat Procuratura dacă se confirmă sau nu. Cum altfel? Dacă-și permite astfel de lucruri și dacă într-adevăr așa-i. Să fie adus acasă și să răspundă conform legii”, a declarat Igor Dodon.

***

Ținem să menționăm că acesta nu este primul scandal din Moldova despre contrabanda cu anabolizante. Acum câțiva ani, Sergiu Cebotari, fost colaborator al „Poșta Moldovei”, a declarat public că persoane din conducerea „Poșta Moldovei”, apropiate Partidului Democrat, s-au ocupat de contrabandă cu anabolizante, expediindu-le în loturi mari prin colete poștale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: