esp.md

Anabolizante prin poșta diplomatică. Ce se știe despre contrabanda din microbuzul ambasadei

Șoferului de microbuz cu numere de înmatriculare diplomatice, în care s-a depistat un lot de anabolizante la intrarea pe teritoriul Moldovei, i-au fost înaintate învinuiri de contrabandă. Procurorii au cerut ca acesta să fie arestat pe un termen de 30 de zile și au anunțat că vor stabili proveniența anabolizantelor. MAEIE a confirmat că microbuzul este arondat Ambasadei Moldovei în Rusia și a menționat că acesta transporta poșta diplomatică. NM a analizat, ce se știe și ce nu se știe în această istorie.

La 7 decembrie, Procuratura pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS)  a înaintat șoferului de microbuz învinuiri de contrabandă cu anabolizante și substanțe psihotrope. Șoferul a fost reținut, cerându-se pentru el arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

Potrivit PCCOCS, contrabanda se sancționează cu privațiune de libertate pe un termen de la trei până la zece ani, iar în cazul unei persoane juridice, este vorba despre amendă de la 300 de mii până la 550 de mii de lei, cu suspendarea activității sau lichidarea companiei.

Microbuzul cu lotul de anabolizante, care este arondat Ambasadei Moldovei în Rusia, a fost reținut la 5 decembrie, la punctul de trecere a frontierei Palanca. Microbuzul se îndrepta spre Rusia. Conform estimărilor procurorilor, valoarea lotului de anabolizante și de substanțe psihotrope care au fost depistate în microbuz este de 8 milioane de lei.

Serviciul de presă al Serviciului Vamal a comunicat pentru NM că anabolizantele se păstrează la un depozit special pentru mărfuri confiscate. Sursa a adăugat că de acest caz se ocupă PCCOCS și ne-a propus să adresăm toate întrebările procurorilor.

Judecând după imaginile care au fost publicate de Serviciul Vamal, în microbuz s-au depistat substanțele Boldenon undecilenat și Chlorodehydromethyltestosterone. Aceste preparate sunt folosite adesea de sportivi pentru creșterea masei musculare.

Ion Caracuian, șeful PCCOCS, a comunicat pentru NM că șoferul a depus deja mărturii. „El a spus că niște persoane din Moldova i-au transmis [anabolizantele] pentru niște oameni din Rusia”, a menționat Caracuian. El a refuzat să spună, despre ce oameni este vorba, remarcând că la această etapă a anchetei, nu poate dezvălui nume. Din aceeași cauză, Caracuian nu a răspuns la întrebarea despre implicarea în acest caz a Ambasadorului Moldovei în Rusia, Andrei Neguța.

Anterior, Lilian Carp, deputat al Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), a declarat despre faptul că contrabanda cu anabolizante a fost organizată de ambasadorul Neguța. „Este cu certitudine implicarea Ambasadei Moldovei în Rusia, dar și nemijlocit a lui Andrei Neguța. El este omul lui Igor Dodon, fiind acoperit în acțiunile sale ilegale de către președintele Dodon”, a declarat Carp în cadrul unui briefing.

El mai susține că, potrivit datelor sale, în ultimul an, cu automobilele Ambasadei Moldovei în Rusia s-au transportat spre Moscova peste 360 kg de anabolizante în valoare totală de circa 100 de mii de euro. Carp a mai spus că în anul 2020, microbuzul cu contrabandă a traversat de 17 ori frontiera Moldovei: „Vedem că, cu cât se apropia data alegerilor, cu atât se intensifica circulația transportului din partea ambasadei. Credem că, de fapt, oamenii făceau bani pentru campania electorală”.

Ambasadorul Moldovei în Rusia, Andrei Neguța nu a comentat public învinuirile la adresa sa. El a comunicat pentru NM că nu poate oferi niciun fel de comentarii, pentru că se desfășoară ancheta.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat la 5 decembrie că a fost informat despre cele întâmplate și că este interesat de clarificarea tuturor circumstanțelor. Serviciul de presă al MAEIE a comunicat pentru NM că va anunța dacă vor fi vreun fel de schimbări.

Mai târziu, MAEIE a declarat că de la 2 până la 5 decembrie, microbuzul reținut era într-o deplasare de serviciu: acesta s-a deplasat pe ruta Moscova – Chișinău și înapoi, pentru a transporta poșta diplomatică. MAEIE a mai menționat că a inițiat o investigație internă și va acorda susținere anchetei.

UPDATE (09.12.2020)

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a refuzat să comenteze informația, potrivit căreia, ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguța, a fost chemat la Chișinău pentru consultări, în urma cazului privind anabolizantele depistate într-o mașină a misiunii diplomatice. Contactați de NM, reprezentanții instituției au menționat doar că MAEIE „a inițiat măsurile interne de anchetă”.

„Urmare a recepționării multiplelor solicitări de la instituțiile mass-media, MAEIE reiterează că a inițiat măsurile interne de anchetă, acordând întreaga cooperare organelor competente în instrumentarea acestui caz. Despre decizia finală privind anumite consecințe disciplinare, opinia publică va fi anunțată neîntârziat”, a precizat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

În ajun, reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Rusia au refuzat să comenteze situația.

Mai târziu președintele în exercițiu Igor Dodon a spus că ambasadorul Republicii Moldova în Rusia Andrei Neguța trebuie revocat din funcție, dacă se va demonstra că este implicat în contrabanda cu anabolizante. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 8 decembrie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

„Nu am vorbit cu el. Consider că aceasta este o rușine pentru Republica Moldova, el trebuie retras și să răspundă, dacă este vinovat, conform legislației. Dacă se confirmă, dar eu nu am întrebat Procuratura dacă se confirmă sau nu. Cum altfel? Dacă-și permite astfel de lucruri și dacă într-adevăr așa-i. Să fie adus acasă și să răspundă conform legii”, a declarat Igor Dodon.

***

Ținem să menționăm că acesta nu este primul scandal din Moldova despre contrabanda cu anabolizante. Acum câțiva ani, Sergiu Cebotari, fost colaborator al „Poșta Moldovei”, a declarat public că persoane din conducerea „Poșta Moldovei”, apropiate Partidului Democrat, s-au ocupat de contrabandă cu anabolizante, expediindu-le în loturi mari prin colete poștale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Cel puțin 7 partide riscă să nu poată participa la parlamentare? CEC: cazurile sunt în instanță

Secretara Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dana Munteanu, a declarat că instituția electorală poate solicita atât suspendarea activității politice a unui partid, cât și radierea acestuia din registrul partidelor politice, în cazul încălcării legislației privind finanțarea partidelor. „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip”, a comunicat reprezentanta CEC, adăugând că „deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”. 

La emisiunea „În context” de la Moldova 1, secretara CEC a vorbit despre scrutinele anterioare, menționând că, la alegerile prezidențiale și referendumul din 2024, printre persoanele implicate în acte de corupție s-au numărat și 82 de funcționari electorali, dintre care 38 sunt din Găgăuzia.

Totodată, secretara CEC a spus că, la scrutinul din toamna anului trecut, „dacă să ne referim la concurenți, am avut o situație fără precedent”. „Am avut un bloc politic, așa-numit bloc politic. Asta în condițiile în care legislația Republicii Moldova, și aici mă refer la codul electoral, se referea doar la un bloc electoral. Blocul politic respectiv a făcut campanie pe întreagă durată a perioadei electorale, a făcut campanie neavând nicio calitate înregistrată. Urmare a acestei practici, într-adevăr ne învățăm și noi din mers, legislatorul din Republica Moldova a dat noțiunea de bloc electoral camuflat și o să avem acum o posibilitate ca să sancționăm un pic mai dur sau să intervenim mai rapid în toate aceste situații în care anumite entități politice desfășoară activități politice de campanie electorală fără a avea o anumită calitate în partea ce ține de alegeri, fie de concurent, fie de participant”, a declarat secretara Comisiei pe 7 iulie.

Ulterior, prezentatorul TV a întrebat-o pe secretara instituției electorale dacă CEC a folosit mecanismul prin care poate solicita suspendarea dreptului de a candida. „Într-adevăr ține de anumite sancțiuni pe care le poate stabili Comisia Electorală Centrală în partea ce ține de încălcarea legislației cu privire la finanțarea partidelor politice. Or, Comisia Electorală Centrală are și atribuții în acest sens. Comisia poate solicita inclusiv suspendarea activității politice a unui partid politic, fie radierea acestuia din registrul partidelor politice”, a comunicat reprezentanta CEC.

Întrebată dacă dacă s-a creat până acum un precedent, secretara Comisiei Electorale Centrale a răspuns: „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip. Respectiv, deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”.

***

Amintim că, în aprilie 2025, Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru corupția electorală, finanțarea ilegală a partidelor și alte infracțiuni conexe. Proiectul de lege prevede, inclusiv, înăsprirea pedepselor pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a candidaților la alegeri sau a participanților la referendum. Pentru această infracțiune, se prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani, o amendă cuprinsă între 92.500 și 117.500 de lei, precum și interzicerea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a desfășura anumite activități pe o perioadă de la 5 la 10 ani. Inițiativa legislativă aparține Partidului Acțiune și Solidaritate, care a elaborat acest proiect de lege după declarațiile președintei Maia Sandu privind ineficiența măsurilor existente de combatere a corupției.

***

Anterior, Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului Justiției ca partidul politic „Șansă” să fie dizolvat. Mai exact, ca Ministerul să se adreseze în instanța de judecată în vederea adoptării unei astfel de hotărâri. Un demers în acest sens a fost semnat pe 6 februarie 2025 de către președinta CEC Angelica Caraman. Comisia a atestat „un comportament continuu vicios al entității politice în cauză de sfidare a obligațiunilor sale, manifestată atât prin inacțiune continuă de neprezentare a declarațiilor donatorilor în original, precum și neprezentarea listei membrilor de partid, blocând astfel procedura administrativă de efectuare a controalelor financiare aferente”. „Echipa partidului „Șansă” din 2023 este supusă represiunilor politice”, a reacționat liderul „Șansă” Alexei Lungu.

Ulterior, CEC a solicitat Ministerului Justiției să dizolve Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Conservator și Partidul Regiunilor din Moldova. Solicitarea vine după ce cele patru formațiuni politice au admis repetat încălcarea de neprezentare a rapoartelor privind gestiunea financiară.

De asemenea, CEC a sesizat Ministerul Justiției pentru a limita activitatea „Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei” și Partidului Socialist din Moldova timp de șase luni, pentru aceiași abatere. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: