Zelenskiy Official / Telegram

Analiză: Kievul deține mai multe tancuri, dar mai puțină artilerie grea decât Moscova

Datele analiștilor militari și ale organizațiilor internaționale de cercetare indică o schimbare majoră în raportul de putere în războiul din Ucraina. Dacă la începutul războiului, Rusia a depășit în mod clar Ucraina în puterea militară, atunci până în vara anului 2023, avantajul Rusiei în unele tipuri de arme grele nu mai este atât de evident. În ceea ce privește numărul de tancuri moderne disponibile, Moscova poate chiar să fie inferioară Kievului, scrie Agenstvo, cu referire la Bloomberg.

În analiza sa, Bloomberg a folosit date de la Institutul Kiel pentru Economie Mondială, din Germania, care menține baza de date Ukraine Support Tracker. Potrivit datelor de la bază actualizate joi, Ucraina a primit 471 de tancuri noi de la începutul războiului. Livrarea altor 286 este în așteptare.

Bloomberg face trimitere, totodată, la informații din proiectul Oryx, care calculează pierderile de echipamente în războiul din Ucraina din fotografii și videoclipuri. Agenția a preluat, totodată, date despre arsenalele de dinainte de război ale țărilor din buletinul anual Military Balance, care este publicat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice din 1959.

Drept urmare, agenția a concluzionat că numărul tancurilor aflate la dispoziția armatei ucrainene a crescut de la începutul războiului, în timp ce numărul tancurilor aflate la dispoziția Rusiei a scăzut. Conform sursei citate, armata ucraineană are acum circa 1.500 de tancuri (față de 987 înainte de război), iar armata rusă are 1.400 (față de 3.400).

În plus, sursa citată anunță o diferență majoră dintre numărul de piese de artilerie și sisteme de rachete cu lansare multiplă de tip MLRS deținute de cele două țări de la începutul războiului în Ucraina. Potrivit Bloomberg, citat de Agenstvo, Rusia are acum 1.900 de piese de artilerie grea și 841 de sisteme MLRS, în timp ce Ucraina are 1.100 și, respectiv, 427.

Datele Bloomberg confirmă estimările date în această săptămână de șeful Statului Major al Apărării britanic, amiralul Anthony Radakin. El a declarat că armata rusă a pierdut jumătate din potențialul său de luptă în Ucraina, inclusiv 2,5 mii de tancuri. Ministerul rus al Apărării a numit evaluările lui Radakin „scara universală a minciunilor”.

Amintim că președintele rus Vladimir Putin a anunțat în iunie, în timpul unui discurs la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, succesul în „demilitarizarea” Ucrainei – unul din scopul anunțat la începutul războiului în Ucraina, la care s-a referit și continuă să se refere ca la o „operațiune specială de demilitarizare și denazificare”.

„Ne-am propus anumite sarcini legate de denazificarea și demilitarizarea acestor teritorii. Dar în ceea ce privește demilitarizarea, uite, în curând Ucraina va înceta să-și mai folosească echipamentul propriu, nu a mai rămas nimic”, a spus Putin atunci.

Amintim că Federația

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: