Zelenskiy Official / Telegram

Analiză: Kievul deține mai multe tancuri, dar mai puțină artilerie grea decât Moscova

Datele analiștilor militari și ale organizațiilor internaționale de cercetare indică o schimbare majoră în raportul de putere în războiul din Ucraina. Dacă la începutul războiului, Rusia a depășit în mod clar Ucraina în puterea militară, atunci până în vara anului 2023, avantajul Rusiei în unele tipuri de arme grele nu mai este atât de evident. În ceea ce privește numărul de tancuri moderne disponibile, Moscova poate chiar să fie inferioară Kievului, scrie Agenstvo, cu referire la Bloomberg.

În analiza sa, Bloomberg a folosit date de la Institutul Kiel pentru Economie Mondială, din Germania, care menține baza de date Ukraine Support Tracker. Potrivit datelor de la bază actualizate joi, Ucraina a primit 471 de tancuri noi de la începutul războiului. Livrarea altor 286 este în așteptare.

Bloomberg face trimitere, totodată, la informații din proiectul Oryx, care calculează pierderile de echipamente în războiul din Ucraina din fotografii și videoclipuri. Agenția a preluat, totodată, date despre arsenalele de dinainte de război ale țărilor din buletinul anual Military Balance, care este publicat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice din 1959.

Drept urmare, agenția a concluzionat că numărul tancurilor aflate la dispoziția armatei ucrainene a crescut de la începutul războiului, în timp ce numărul tancurilor aflate la dispoziția Rusiei a scăzut. Conform sursei citate, armata ucraineană are acum circa 1.500 de tancuri (față de 987 înainte de război), iar armata rusă are 1.400 (față de 3.400).

În plus, sursa citată anunță o diferență majoră dintre numărul de piese de artilerie și sisteme de rachete cu lansare multiplă de tip MLRS deținute de cele două țări de la începutul războiului în Ucraina. Potrivit Bloomberg, citat de Agenstvo, Rusia are acum 1.900 de piese de artilerie grea și 841 de sisteme MLRS, în timp ce Ucraina are 1.100 și, respectiv, 427.

Datele Bloomberg confirmă estimările date în această săptămână de șeful Statului Major al Apărării britanic, amiralul Anthony Radakin. El a declarat că armata rusă a pierdut jumătate din potențialul său de luptă în Ucraina, inclusiv 2,5 mii de tancuri. Ministerul rus al Apărării a numit evaluările lui Radakin „scara universală a minciunilor”.

Amintim că președintele rus Vladimir Putin a anunțat în iunie, în timpul unui discurs la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, succesul în „demilitarizarea” Ucrainei – unul din scopul anunțat la începutul războiului în Ucraina, la care s-a referit și continuă să se refere ca la o „operațiune specială de demilitarizare și denazificare”.

„Ne-am propus anumite sarcini legate de denazificarea și demilitarizarea acestor teritorii. Dar în ceea ce privește demilitarizarea, uite, în curând Ucraina va înceta să-și mai folosească echipamentul propriu, nu a mai rămas nimic”, a spus Putin atunci.

Amintim că Federația

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova1 rămâne fără conducere la doar 3 luni de la numirea noului director? Membru-observator: „Este profund regretabil”

Ecaterina Covali ar fi demisionat din funcția de șefă a postului public de televiziune Moldova 1, la doar trei luni de la preluarea mandatului. Informația a fost făcută publică de membrul Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova”, Corneliu Popovici, pe rețelele de socializare. Până în prezent, demisia nu a fost confirmată oficial nici de conducerea TRM, nici de Ecaterina Covali.

„Este profund regretabil când puținele persoane profesioniste și buni manageri de la Teleradio-Moldova sunt împinse spre demisie. Astăzi, doamna Ecaterina Covali, șefa TV Moldova 1, a fost nevoită să-și depună mandatul, după ce a expus o serie de nereguli grave în activitatea directorului general al TRM, Vlad Țurcanu. De ce? Pentru că a avut curajul să pună întrebări corecte”, a scris Popovici pe rețelele de socializare.

Corneliu Popovici mai precizează că a solicitat, în cadrul ședinței din 16 iulie a CSD, demisia directorului general al TRM, Vlad Țurcanu, invocând „grave disfuncționalități manageriale care afectează activitatea Companiei publice”. Totuși, potrivit lui Popovici, cererea sa nu a fost susținută de ceilalți membri ai Consiliului.

Directorul general al TRM nu a comentat, deocamdată, acuzațiile care îi sunt aduse.

Amintim că Ecaterina Covali a fost numită director adjunct al Teleradio-Moldova pe 10 aprilie. Vlad Țurcanu a anunțat, atunci, că aceasta va coordona activitățile editoriale și administrative ale posturilor publice Moldova 1 și Moldova 2.

Pe 1 iulie, în mediul online a apărut o scrisoare semnată de nouă angajați ai Moldova 1, inclusiv Ecaterina Covali, în care acuză conducerea companiei publice că le-ar ignora atribuțiile. Aceștia au cerut intervenția Parlamentului, menționând că la TRM au fost alocați 137.000 de lei „pentru un „concept” de emisiune aflată deja în grilă din luna martie a anului curent, fără o analiză a conținutului de către Consiliul de Programe și fără organizarea unui concurs de idei”.

Contactat de NewsMaker, directorul TRM, Vlad Țurcanu, a calificat plângerea drept „o ciudățenie” și i-a acuzat pe membrii Consiliului, la rândul lui, de inacțiune. Ce ține de bani, Țurcanu a declarat că aceștia au fost alocați „în primul rând pentru pachetul grafic”, în urma unor negocieri directe, în cadrul procedurilor de achiziție. El a precizat că banii au fost alocați înainte ca emisiunea să intre în grilă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: