Andrei Spînu a presupus cine stă în spatele spargerii conturilor de Telegram: „S-au folosit anumite persoane din țara noastră”
Full Article 4 minutes read

Andrei Spînu a presupus cine stă în spatele spargerii conturilor de Telegram: „S-au folosit anumite persoane din țara noastră”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, consideră că în spatele scurgerilor de informații de pe Telegram, care ar aparține unor oficiali moldoveni, ar sta serviciile speciale din Federația Rusă, dar care ar fi „folosit anumite persoane din țara noastră”. Declarațiile au fost făcute pe 16 ianuarie de către vicepremierul Spînu în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.

„Moderator: V-ați pus vreo dată întrebarea de ce în acel scandal niciodată nu au apărut conversațiile dumnevoastră?

Spînu: Nu știu.

Moderator: Da întrebarea v-ați pus?

Spînu: Da

Moderator: Nu excludeți că ar putea să apară?

Spînu: Da.

Moderator: Da în mâna cui e?

Spînu: Nu știu.

Moderator: E mâna Moscovei? FSB? Sau sunt băieți locali?

Spînu: Nu exlud ambele variante.

Moderator: În comun sau nu exludeți prima variantă și nu excludeți a doua variantă?

Spînu: Cred că aceste spargeri sau atacuri cibernetice, pentru că au fost mai multe nu doar canalele de Telegram, sunt parte a acelui război hibrid dus inclusiv de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova. Dar nu exclud faptul că s-au folosit anumite persoane din țara noastră, care au contribuit la acest lucru.

Moderator: Din opoziție sau de la guvernare?

Spînu: Cred că mai degrabă persoane care cunosc un pic mai mult ce însemnă securitate cibernetică și cum se fac astfel de atacuri.

Moderator: Deci din anumite instituții de stat?

Spînu: Sau din afară. Să nu uităm că pe timpul lui Plahotniuc toată lumea știa că sunt angajate persoane care știu să facă astfel de atacuri”.

***

Amintim că pe 10 noiembrie, cu puțin timp înainte de ședința Guvernului, canalul de Telegram al președintei Maia Sandu, dar și al vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte, fiind publicate mesaje cu critici în adresa guvernării. Atât Președinția, cât și vicepremierul Andrei Spînu au declarat că nu au publicat astfel de mesaje.

În mesajul respectiv a fost indicat și un site, unde au fost publicate presupuse conversații private ale ministrului Justiției Sergiu Litvinenco. Acesta a declarat că este vorba despre un fals.

În aceeași zi, miniștrii au aprobat în unanimitate hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Subiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, chiar în timp ce în afara sediului Executivului se protesta, manifestația fiind organizată de către simpatizanții formațiunii.

Pe 11 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că nu a încălcat legea, iar conversațiile private scurse pe internet ar fi fost rupte din context cu scopul denaturării informației și manipulării. Potrivit lui Litvinenco, în spatele acțiunii ar fi „hoți și bandiți” care vor să destabilizeze situația din țară și să saboteze parcursul european al Moldovei.

La scurt timp, pe site-ul respectiv au fost publicate și presupuse discuții private ale consilierului prezidențial Dorin Recean. Președinția a declarat că informațiile „au fost fabricate”. Ulterior, PCCOCS a anunțat că și canalul de Telegram al șefului Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a fost spart. Procuratura a inițiat un dosar penal.

Pe 16 noiembrie, pe site-ul anonim au apărut conversații atribuite ex-deputatului PLDM Vadim Pistrinciuc, care deține în prezent funcția de director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS). Iar pe 18 noiembrie au fost publicate presupuse discuții private ale ministrului de Interne Ana Revenco.

Ulterior, pe site au fost publicate și conversații atribuite actualului ministru al Economiei Dumitru Alaiba. Ultimul vizat a fost procurorul general interimar Ion Munteanu.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteață a declarat că primele cercetări arată că în spatele scurgerilor de informații de pe Telegram, ale căror veridicitate o pune la îndoială, ar sta serviciile speciale ale altor state, iar primii suspecți ar fi din Federația Rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: