Andrei Spînu: „Kremlinul ucide. L-au ucis pe Alexei Navalnîi”
Full Article 3 minutes read

Andrei Spînu: „Kremlinul ucide. L-au ucis pe Alexei Navalnîi”

„Kremlinul l-a ucis pe Alexei Navalnîi”, principalul critic al liderului rus Vladimir Putin, găsit mort, în ajun, în închisoarea din Siberia în care își ispășea pedeapsa. Declarația a fost făcută de ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, sâmbătă, 17 februarie. Mesajul politicianului a fost însoțit de o imagine cu florile depuse în fața sediului Ambasadei Federației Ruse din Chișinău în memoria politicianului rus, moartea subită a căruia a fost catalogată de mai mulți oficiali de rang înalt din Occident, precum și de familia lui Navalnîi, drept un omor „la comanda lui Putin”.

„Kremlinul ucide. L-au ucis pe Alexei Navalnîi. Kremlinul ucide oameni de aproape doi ani în Ucraina. Nu știu ce trebuie să se mai întâmple ca să fie clar pentru toți, să fie clar că trebuie să ne rupem odată și pentru totdeauna de cei care omoară. Locul țării noastre e acolo unde e democrație, libertate, unde oamenii nu sunt omorâți pentru că vorbesc. Locul nostru e acolo unde este pace, în Uniunea Europeană”, a scris Andrei Spînu pe Facebook.

Amintim că Alexei Navalnîi, care era deținut într-o închisoare din Siberia, din motive politice, a fost declarat mort pe 16 februarie. Potrivit autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară. Soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaia a venit cu o reacție în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, Germania, acolo unde a aflat despre vestea morții soțului său. Iulia Navalnaia a declarat că nu știe dacă să creadă informațiile furnizate de autoritățile ruse. Navalnaia a adăugat că, în cazul în care soțul său într-adevăr a decedat, președintele Rusiei și anturajul său, pe care i-a învinuit că l-au omorât, vor fi trași la răspundere.

Moartea lui Navalnîi a fost comentată, între timp, atât la Chișinău, cât și în întreaga lume. Liderii UE și politicienii moldoveni consideră că opozantul rus a fost omorât, iar de vină ar fi regimul de la Moscova, în frunte cu Vladimir Putin. Detalii – AICI. Mesaje au fost transmise inclusiv de președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Cei doi oficiali susțin că decesul lui Navalnîi este „o reamintire a opresiunii regimului asupra opoziției” și că Moldova, dar și întreaga lume, „trebuie să continue să reziste brutalității Kremlinului și să apere valorile democratice”.

Mama lui Alexei Navalnîi a ajuns pe 17 februarie la închisoarea din Cercul Polar în care politicianul își ispășea pedeapsa. Ofițera de presă a lui Navalnîi a declarat anterior că mama sa a fost înștiințată oficial că Navalnîi a murit pe 16 februarie, la ora 14.17. Reprezentanții coloniei i-ar fi spus femeii că trupul neînsuflețit al fiului său se află la morga din Salekhard. Detalii – AICI.

Alexei Navalnîi a murit la vârsta de 47 de ani. Vezi cine era Alexei Navalnîi și de ce a fost declarat principalul opozant rus AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: