Reacții la Chișinău și în lume la decesul lui Navalnîi, principalul critic al lui Putin: „A fost omorât. Rusia i-a luat viața”
Full Article 6 minutes read

Reacții la Chișinău și în lume la decesul lui Navalnîi, principalul critic al lui Putin: „A fost omorât. Rusia i-a luat viața”

Decesul opozantului rus Alexei Navalnîi, principalul critic al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, a stârnit numeroase reacții atât la Chișinău, cât și în întreaga lume. Lideri europeni, șefi de state, premieri, deputați și oameni simpli deplâng moartea lui Navalnîi. NM a adunat reacțiile politicienilor moldoveni, dar și ai celor internaționali, care au comentat decesul subit al opozantului rus.

Reacții la Chișinău – „Navalnîi a fost omorât”

„Aleksei Navalnîi a fost omorât. În viață auzim mereu că trebuie să învățăm lecțiile istoriei și să nu le repetăm. Azi, trebuie să învățăm lecțiile prezentului, lecțiile oamenilor care și-au dat viața pentru libertate și democrație. Mulțumim, Aleksei Navalnîi”, a scris ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, pe rețelele de socializare.

Mesaje au fost transmise inclusiv de președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Cei doi oficiali susțin că decesul lui Navalnîi este „o reamintire a opresiunii regimului asupra opoziției” și că Moldova, dar și întreaga lume, „trebuie să continue să reziste brutalității Kremlinului și să apere valorile democratice”.

Decesul politicianului rus a fost comentat și de deputații PAS Mihail Druță, Mariana Lucrețeanu și Natalia Davidovici.

„Adio, Alexei Navalnîi!” și „Criminalilor!” – au scris Druță și Davidovici pe conurile lor de Facebook.

„Cândva Navalnîi va fi declarat Martir al Poporului rus. Alături de Nemțov. Alături de Politkovskaya. Și mulți alții. Câtă durere și suferință e în inimile celor care cred în democrație astăzi. Când hăul învinge lumina, se lasă un moment de tăcere. Rămâne vidul și lacrimile”, a scris deputata PAS Mariana Lucrețeanu pe Facebook.

Reacții în lume – „Rusia i-a luat libertatea și viața”

Moartea lui Navalnîi a stârnit o serie de reacție în spațiul european. „Rusia este vinovată” – consideră președinți de țară, lideri ai UE și premieri.

„Alexei Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației. De dragul idealurilor sale, a făcut sacrificiul suprem. UE consideră regimul rus singurul responsabil pentru această moarte tragică. Aduc cele mai sincere condoleanțe familiei sale și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru libertate nu se termină niciodată”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe platforma X (fosta Twitter). Mesajul a fost distribuit inclusiv de Delegația UE în Rusia.

„Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna de-a lungul generațiilor. Sunt îngrozită de moartea laureatului Premiului Saharov Alexei Navalnîi. Rusia i-a luat libertatea și viața, dar nu și demnitatea. Lupta lui pentru democrație continuă. Gândurile noastre sunt la soția și copiii lui”, a scris președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, pe X.

„Este evident că Putin se află în spatele morții lui Navalnîi. Lui Putin nu îi pasă cine moare. El doar caută să își mențină poziția” – așa a comentat și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, decesul opozantului rus.

„Orice părere nu ai avea despre Alexey Navalnîi  în calitate de politician, el a fost ucis cu brutalitate de Kremlin. Acesta este un fapt și asta e ceea ce ar trebui să știți despre adevărata natură a actualului regim al Rusiei. Condoleanțe familiei și prietenilor”, a scris președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, pe X.

Decesul lui Navalnîi a fost comentat inclusiv de România, Marea Britanie și Franța. Premierul român Nicolae Ciucă s-a declarat „întristat” de vestea trecerii în neființă a lui Alexei Navalnîi, iar ministrul francez de Externe, Stephane Sejournet, a declarat că Navalnîi „a plătit cu viața pentru rezistența față de regimul lui Putin”, potrivit BBC. Premierul Britanic, alături de Ciucă și Sejournet, au transmis condoleanțe soției și copiilor lui Navalnîi, precum și poporului rus „pentru care aceasta este o tragedie uriașă”.

 

Menționăm că Alexei Navalnîi a fost declarat mort de serviciul rus al penitenciarelor vineri, 16 februarie. Potrivit sursei, acesta s-a fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară. Avocatul lui Navalnîi a declarat că nu va comenta situația, la cererea familiei politicianului. Potrivit lui, sunt întreprinse toate acțiunile pentru a elucida cele întâmplate.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a confirmat decesul opozantului rus. Potrivit lui Peskov, mai mulți medici de la Moscova vor ajunge la închisoare pentru a investiga cauza decesului. Între timp, oamenii au început să depună flori în mai multe regiuni ale țării în memoria lui Navalnîi.

Precizăm că Alexei Navalnîi avea doar 47 de ani. Vezi cine era Alexei Navalnîi și de ce a fost declarat principalul opozant rus AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: