Angajații ANSP sunt în proces de instruire pentru a putea depista noile tulpine de Covid-19 din Moldova
Full Article 2 minutes read

Angajații ANSP sunt în proces de instruire pentru a putea depista noile tulpine de Covid-19 din Moldova

Angajații Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) învață să utilizeze echipamentul medical de laborator, care le va permite să diferențieze tulpinile de coronavirus. Informația a fost confirmată de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății Svetlana Nicolaescu, în cadrul conferinței de presă din 20 octombrie, în contextul noii sub-variante a tulpinei Delta, depistată în Israel, în cazul unui copil care a revenit cu părinții din Republica Moldova. Despre cazul menționat – Ministerul Sănătății nu cunoaște detalii, la ora actuală.

Reprezentanții Ministerului Sănătății nu cunosc detalii despre copilul din Moldova, testat pozitiv în Israel, cu o nouă sub-variantă a tulpinii Delta.

„Încă nu avem detalii. Acest caz, ca și altele, va fi înregistrat inclusiv din punct de vedere epidemiologic. Vom reveni cu detalii”, a declarat secretarul de stat.

În prezent, angajații ANSP sunt instruiți pentru a putea utiliza echipamentul medical necesar pentru diferențierea tulpinelor de Covid.

„Este important să asigurăm monitorizarea tulpinelor care prezintă îngrijorare, inclusiv a noilor tulpini. Există modalitatea de supaveghere prin secvențierea virusurilor. După cum cunoașteți, laboratoarele ANSP au fost dotate cu un asemenea echipament. În această săptămână au loc acele instruiri ale personalului, realizăm această acțiune cu suportul OMS. Sperăm că, în cel mai scurt timp, vom avea posibilitate… Este important ca pe parcursul acestui val epidemic să monitorizăm și noile tulpini”, a răspuns secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

Svetlana Nicolaescu a mai menționat că vaccinurile sunt eficiente și față de noile tulpini, care de obicei sunt mai agresive.

„Deocamdată nu știm care vor fi consecințele noilor tulpini”, a mai spus aceasta.

Întrebați în cât timp se va încheia etapa de instruire a angajaților ANSP, reprezentanții Ministerului Sănătății nu au putut să ofere un răspuns.

***

Un copil de 11 ani, care s-a întors în Israel dintr-o călătorie în Republica Moldova, a fost testat pozitiv cu noua sub-tulpină Delta a coronavirusului – AY4.2. Minorul a fost plasat în izolare, potrivit presei din Israel.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: