Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege care are drept scop stimularea testării salariaților în vederea identificării virusului COVID-19, prin stabilirea unui regim fiscal special pentru plățile efectuate de către angajator.
Potrivit vicepremierului Serghei Pușcuța, plățile efectuate pentru testarea salariaților vor constitui surse de venituri neimpozabile cu contribuții de asigurări sociale de stat, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitul pe venit: „Totodată, se propune ca cheltuielile suportate de angajator pentru efectuarea testelor de laborator să se permită spre deducere în scopuri fiscale”.
De asemenea, proiectul vizează asigurarea achitării în continuare a indemnizației unice angajaţilor din domeniul medical infectaţi cu COVID-19 din fondurile de urgență ale Guvernului.
Un condamnat pe viață a amenințat, în 2023, un om de afaceri din Edineț că îi va distruge bunurile dacă nu-i va plăti o așa-zisă „taxă de protecție” de 50 000 de euro. Victima a refuzat să achite suma, iar deținutul a atras în această vară mai multe persoane, care au provocat un incendiu în gospodăria bărbatului. Oamenii legii au reținut două persoane. Acestea, alături de deținut, vor fi cercetate penal în cadrul unui dosar privind crearea sau conducerea unei organizații criminale, care a fost pornit încă în 2024. Informațiile au fost raportate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) într-un comunicat din 23 iulie.
Potrivit IGP, în urma efectuării unor măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că un deținut de la Penitenciarul nr. 17 – Rezina, condamnat la detenție pe viață, care avea drept scop dobândirea de bunuri străine prin șantaj, în interesul activității organizației criminale „Kitaeț”, a contactat proprietarul mai multor bunuri imobile și afaceri din Edineț, folosindu-se mijloace de comunicare la distanță. Acesta a amenințat bărbatul, în vârstă de 60 de ani, cu distrugerea bunurilor, în cazul în care nu va achita suma de 50 000 de euro, sub pretextul unei așa-zise „taxe de protecție”, pe care victima a refuzat să o plătească. Totul a avut loc în anul 2023 și au fost implicate și alte persoane.
În perioada iunie – iulie 2025, condamnatul a atras de partea sa mai mulți complici cu scopul promovării convingerilor „legilor hoțești”, iar unul dintre aceștia a pregătit amestecuri incendiare de tip „Molotov”, care au fost aruncate în curtea gospodăriei victimei din orașul Edineț, provocând un incendiu.
În acest context, oamenii legii au efectuat o percheziție în cadrul instituției penitenciare, în celula în care își ispășește pedeapsa deținutul, de unde au ridicat telefoane mobile utilizate la comiterea infracțiunii. Totodată, la Edineț, în apropierea locului faptei, a fost depistat o canistră cu benzină, folosită la confecționarea cocktailurilor „Molotov”.
Două persoane au fost reținute pentru 72 de ore, fiind recunoscute în calitate de învinuiți de săvârșirea infracțiunii de șantaj prin complicitate, în interesul unui grup criminal, cu distrugerea bunurilor victimei. Iar condamnatul urmează să fie recunoscut în calitate de învinuit pentru săvârșirea infracțiunii de pătrundere și folosire a obiectelor interzise în instituțiile penitenciare, organizarea șantajului în interesul unui grup criminal, precum și participarea la crearea unei organizații criminale.
Oamenii legii continuă să întreprindă măsuri pentru a stabili toate persoanele implicate, precum și victimele care au suferit în urma acțiunilor infracționale ale grupului.