„ANI nu deține competența constituțională și legală”. CC, despre controlul în privința Domnicăi Manole
Full Article 2 minutes read

„ANI nu deține competența constituțională și legală”. CC, despre controlul în privința Domnicăi Manole

Curtea Constituțională (CC) a venit cu o reacție, după ce în presă au apărut informații despre existența unui control al Autorității Naționale de Integritate (ANI) în privința Domnicăi Manole, președinta CC. Înalta Curte a precizat că „scrisoarea ANI reprezintă o ingerință în activitatea independentă a CC și s-a cerut retragerea acesteia”.

Potrivit CC, ANI i-a solicitat Curții informații și copii autentificate ale unor acte jurisdicționale, în contextul unui control care vizează participarea Domnicăi Manole la judecarea și pronunțarea Hotărârii Curții nr. 13 din 27 aprilie 2021. Această Hotărâre a declarat ca neconstituțională Hotărârea Parlamentului nr. 73 din 23 aprilie 2021 prin care s-a „retras” mandatul de judecător al Domnicăi Manole și Hotărârea Parlamentului nr. 74 din 23 aprilie 2021 privind numirea unui „nou” judecător al Curții Constituționale.

În răspunsul său din 4 iunie adresat Autorității, Curtea a subliniat că „Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate nu este incidentă în acest caz și că Autoritatea nu deține competența constituțională și legală de a verifica participarea judecătorilor constituționali la judecarea cauzelor de pe rolul Curții Constituționale”.

De asemenea, Înalta Curte a notat că „actele emise în cadrul competențelor constituționale exclusive ale Curții Constituționale nu pot fi supuse cenzurii nici sub aspectul constituționalității, nici în privința legalității, de nicio autoritate publică, inclusiv de instanța de judecată în procedură de contencios administrativ. Astfel, Constituția nu împuternicește alte autorități publice să examineze o hotărâre a Curții Constituționale și să o considere ca fiind neconstituțională sau ilegală”.

Precizăm că ANI va verifica dacă Domnica Manole a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de deputatul Partidului Socialiștilor, Grigore Novac. Scrisoarea ANI este datată cu 25 mai, însă a fost publicată de Grigore Novac pe 9 iunie, pe pagina sa de Facebook.

„Într-o scrisoare oficială din partea ANI, am fost informat că, urmare a sesizării mele, a fost începută procedura de control privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Mai exact, este vorba de situația când Domnica Manole, în calitate de judecător și președinte al Curții Constituționale, a participat și a luat decizie într-un subiect care o viza pe ea personal”, a scris Novac.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: