În urma sesizării lui Grigore Novac, ANI va verifica dacă Domnica Manole a încălcat regimul juridic de conflict de interese (DOC)
Full Article 3 minutes read

În urma sesizării lui Grigore Novac, ANI va verifica dacă Domnica Manole a încălcat regimul juridic de conflict de interese (DOC)

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) va verifica dacă președinta Curții Constituționale Domnica Manole a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de deputatul Partidului Socialiștilor (PSRM) Grigore Novac. Pe 9 iunie, parlamentarul socialist a publicat răspunsul ANI.

Scrisoarea ANI este datată cu 25 mai, însă a fost publicată de Grigore Novac pe 9 iunie, pe pagina sa de Facebook.

„Domnica Manole este verificată de Agenția Națională de Integritate. Într-o scrisoare oficială din partea ANI, am fost informat că, urmare a sesizării mele, a fost începută procedura de control privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Mai exact, este vorba de situația cînd Domnica Manole, în calitate de judecător și președinte al Curții Constituționale, a participat și a luat decizie într-un subiect care o viza pe ea personal”, a scris Novac.

Deputatul socialist s-a referit la ședința Curții Constituționale din 27 aprilie 2021. Mai exact, președinta Curții Constituționale a participat la ședința în care s-a examinat subiectul privind revocarea mandatului său. Decizia a fost luată de judecătorii CC, în urma deliberărilor, după ce reprezentantul Parlamentului a solicitat recuzarea acesteia, pe motiv că Manole este parte interesată.

„Actele contestate au vizat în mod direct președintele Curții Constituționale – Domnica Manole. Prin urmare, Domnica Manole a participat la examinarea acestora, adoptînd decizii avînd interes personal ce a influențat exercitarea imparţială şi obiectivă a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce îi revin potrivit legii. Sper că adevărul și legea vor triumfa, iar Domnica Manole va răspunde pentru această încălcare”, a scris Novac.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

 

***

Amintim că, vineri, 23 aprilie, 53 de deputați ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

Pe 27 aprilie, Curtea Constituțională a decis că tentativa din 23 aprilie a Parlamentului Republicii Moldova de a retrage mandatul Domnicăi Manole de judecător al Curții Constituționale contravine Legii Supreme a statului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: