ANRE, supărat pe primarul Ion Ceban din cauza tarifelor la apă: „Își face capital politic”
Full Article 4 minutes read

ANRE, supărat pe primarul Ion Ceban din cauza tarifelor la apă: „Își face capital politic”

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susțin că în spațiul public au apărut „unele comentarii tendențioase” cu referire la corectitudinea și metoda de calcul a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate. Anterior, la acest subiect s-a referit primarul Ion Ceban. Cel din urmă a spus că majorarea serviciilor de apă și canalizare în Chișinău „a fost făcută în baza unei metodologii defectuoase”. Potrivit lui, metodologia ar duce la falimentul operatorilor.

„Afirmațiile promovate în spațiul public poartă un caracter vădit tendențios, bazat pe analize superficiale și argumente eronate”, comunică ANRE.

Agenția spune că tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate au fost determinate și aprobate în strictă conformitate cu prevederile Metodologiei de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate.

Se menționează că S.A. „Apă-Canal Chișinău” a solicitat majorarea reieșind din necesarul de cheltuieli pentru activitatea reglementată în mărime de 847 499,2 mii lei.

„Urmare a analizei efectuate de specialiștii ANRE, venitul reglementat pentru anul 2023 a fost determinat în sumă de 765 664,0 mii lei prognozat (cu o diferență de 81 835,2 mii lei)”, comunică Agenția, care adăugă că diferența de 81 835,2 mii lei nu a fost inclusă în tarifele consumatorilor finali.

ANRE spune că diferența nu a fost inclusă din următoarele considerente:

  • nu au fost acceptate în scopuri tarifare valoarea reevaluată a mijloacelor fixe, mijloacele fixe care au fost depreciate mai mult de o dată, precum și mijloacele fixe și imobilizările necorporale procurate sau create în afara planurilor de investiții aprobate de ANRE. Ca rezultat, au fost diminuate cheltuielile privind amortizarea mijloacelor fixe şi a imobilizărilor necorporale și cheltuielile pentru plata redevenței în sumă totală de 58 770,6 mii lei (ce nu afectează activitatea operațională);
  • au fost excluse cheltuielile pentru energia electrică și cheltuielile pentru plata taxei pentru apă aferente pierderilor de apă neacceptate în scopuri tarifare în mărime totală de 18 946,7 mii lei;
  • alte cheltuieli administrative, materiale, etc. neacceptate în valoare de 4 117,9 mii lei nu au fost justificate de operator în corespundere cu prevederile Metodologiei tarifare.

Din toate cheltuielile solicitate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, ANRE spune că nu a acceptat 81 835,2 mii lei.

„Speculațiile precum că „deficitul „Apă-Canal Chișinău”, cu toate optimizările posibile făcute, ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023” sunt neîntemeiate și tendențioase”, se arată în declarația Agenției.

Totodată „ANRE solicită persoanelor care abordează acest subiect, să opereze cu cifre verificate din surse oficiale, să nu inducă în eroare opinia publică, făcându-și capital politic”.

***

Consumatorii casnici vor achita pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare). ANRE a aprobat pe 11 ianuarie noile prețuri.

Ulterior, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că decizia ANRE de a majora prețul serviciilor de apă și canalizare „nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru Întreprinderea „Apă-Canal Chișinău””.

„Aprobarea noului tarif a fost făcută în baza unei metodologii defectuoase, lucru confirmat chiar de specialiști. O metodologie care ar duce la falimentul operatorilor”, comunica edilul. Tot el spunea că „chiar și cu aceste schimbări, deficitul „Apă-Canal Chișinău”, cu toate optimizările posibile făcute, ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023”.

„Tergiversarea ajustării tarifelor reale la apă și canalizare duce la apariția unor riscuri majore ca orașul să rămână fără apă”, comunica edilul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: