ANRE va verifica activitatea Apă-Canal Chișinău din ultimii 2 ani. Reacția instituției la deconectările anunțate de întreprindere
Full Article 4 minutes read

ANRE va verifica activitatea Apă-Canal Chișinău din ultimii 2 ani. Reacția instituției la deconectările anunțate de întreprindere

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) reacționează la deconectările de energie electrică, anunțate pe 26 ianuarie de Premier Energy, la Apă-Canal Chișinău. Instituția spune că Apă-Canal Chișinău trebuie să identifice soluții în comun cu Premier Energy. Totodată, ANRE anunță că a inițiat un control asupra activității Apă-Canal Chișinău pentru perioada anilor 2020–2022.

Pe 27 ianuarie, ANRE a venit cu precizări în contextul situației economico-financiară și riscurile în activitatea Apă-Canal Chișinău.

Agenția amintește că pe 11 ianuarie s-a decis majorarea tarifelor pentru serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău.

„Tarifele în cauză acoperă toate cheltuielile operaționale ale operatorului”, susține ANRE.

Agenția adaugă că în calculul tarifului au fost incluse cheltuieli pentru consumul de energie electrică în valoare totală de 208,8 mil. lei, ce ar da posibilitatea operatorului să achite lunar consumul de energie electrică în valoare de 17,4 mil. lei.

Cu referire la datoriile create ale Apă-Canal Chișinău, ANRE comunică: „Atât în tarifele anterioare pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către Apă-Canal Chișinău, cât și în tarifele actuale, recent aprobate, au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică”.

Agenția spune că „orice afirmație din partea unor persoane publice privind tergiversarea aprobării tarifelor sau aprobarea acestora la un nivel insuficient sunt absolut inconsistente și poartă un caracter manipulator”.

Prin urmare, ANRE „încurajează atât administrația Apă-Canal Chișinău, cât și fondatorul acesteia să-și concentreze eforturile în vederea îmbunătățirii managementului economico-financiar, în lichidarea restanțelor față de creditorii întreprinderii”. În cazul dat, spune ANRE, Apă-Canal Chișinău trebuie să identifice soluții în comun cu Premier Energy.

Totodată, ANRE anunță că „pentru a verifica corectitudinea aplicării prevederilor actelor normative în vigoare în activitatea întreprinderii” a inițiat un control al activității Apă-Canal Chișinău pentru perioada anilor 2020 – 2022.

***

Premier Energy informa că din cauza datoriei în creștere neachitată de întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, începând cu data de 26 ianuarie vor fi operate noi deconectări la mai multe locuri de consum, inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă.

Potrivit furnizorului de energie electrică, datoria totală a S.A. „Apă-Canal Chișinău” constituie deja 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

Directoarea generală a S.A. „Apă-Canal Chişinău” Irina Gutnic a declarat pentru Ziarul de Gardă că prin deconectarea punctelor de consum va fi „afectată întreaga activitate a operatorului”, iar acest lucru va avea „impact asupra distribuției apei în municipiului Chișinău”.

Primarul capitalei Ion Ceban a publicat lista adreselor care ar urma să fie deconectate. Este vorba despre străzile:

  1. Florilor
  2. Burebista
  3. Vadul lui Vodă
  4. Aeroport
  5. Codru
  6. Grigore Vieru
  7. Calea Basarabiei
  8. Stăuceni
  9. Albișoara
  10. Varnița
  11. Dumitru Matcovschi
  12. Petricani
  13. Izvoarelor
  14. Ialoveni

„În ultimele săptămâni au fost deconectate 8 puncte de importanță pentru întreprindere. Astăzi urmează să fie deconectate altele. Deși este ilegal să se acționeze în așa mod, când pot fi găsite soluții și pentru a nu se purcede la astfel de acțiuni. Sunt lucruri strategice și vitale pentru oameni”, a menționat Ceban, pe 26 ianuarie.

Edilul mai menționa că există „riscul ca orașul să rămână fără apă”: „Din cauza că au fost tergiversate procesele la maxim pentru a nu ajusta costul la serviciile de apă și canalizare, iar pe de altă parte scumpirile la toate restul serviciilor se țineau lanț, Apă Canal a acumulat datorii la energia electrică”.

Ulterior, premierul Natalia Gavrilița a solicitat Inspecției Financiare să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia Apă Canal din subordinea Primăriei Municipiului Chişinău şi cauzele formării datoriilor.

„Ne rezervăm dreptul la proteste și alte căi legale de contestare a prostiei și incompetenței PAS”, a menționat edilul Ion Ceban, într-o reacție la declarațiile premierului.

Ulterior, în seara zilei de 26 ianuarie, întreprinderea Premier Energy a declarat că deconectările de energie electrică anunțate la SA „Apă-Canal Chișinău” au fost amânate până la 1 februarie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: