Șase dintre moldovenii răpuși de coronavirus erau imunizați. Ce fel de vaccinuri le fuseseră administrate?
Full Article 3 minutes read

Șase dintre moldovenii răpuși de coronavirus erau imunizați. Ce fel de vaccinuri le fuseseră administrate?

Printre moldovenii care au fost răpuși de coronavirus, de la începutul pandemiei, sunt și 6 persoane vaccinate împotriva virusului. Informația a fost confirmată pentru NM de către epidemiologul Veceaslav Guțu, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Expertul epidemiolog a precizat că, din cele șase persoane, doar una beneficiase de ambele doze de vaccin. În cazul altor cinci, fusese administrată o singură doză. Reprezentantul ANSP nu a precizat producătorul vaccinurilor care au fost administrate.

„Până la momentul dat sunt 6 cazuri, când persoanele vaccinate anti-Covid-19, au murit de coronavirus. Din aceste 6 persoane, una avea schema completă. Majoritatea sunt persoane în vârstă, peste 60 de ani, care au avut comorbidități”, a precizat Guțu.

De la inițierea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 (2 martie 2021) au fost administrate peste 1,3 mln doze de vaccin. Acoperirea națională cu o doză constituie 21,96 %, cu schemă completă – 20,61 %. Lucrători medicali vaccinați cu o doză: 89,28 %, iar lucrători medicali vaccinați cu schemă completă: 87,74%, ceea ce a determinat reducerea morbidității în rândul acestora cu 85%.

Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă e înregistrată în mun. Chișinău – 33%, r. Soroca – 23%, r. Dubăsari – 23%, r. Orhei – 22%. În același timp cea mai redusă acoperire vaccinală din țară între 12% – 15% se atestă în raioanele Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia. O rată mică de acoperire vaccinală este atestată și în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 ani.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 1 489 reacții adverse, dintre care 92,8% forme ușoare, 7,2% forme moderate, forme severe nu au fost înregistrate. Menționăm că, până în prezent, Republica Moldova a recepționat peste 1,6 mln de doze de vaccin împotriva COVID-19.

UPDATE (21:00) Într-un comunicat de presă, ANSP a precizat că cele șase victime fuseseră imunizate cu următoarele vaccinuri: 3 – cu vaccinul Astra Zeneca, 1 persoană cu Pfizer, 1 persoană cu Sputnik-V şi 1 persoană cu vaccinul Janssen.

„De menționat că persoanele au decedat din cauza complicațiilor provocate de infecția cu virusul SARS CoV-2, pe fundalul comorbidităților existente și nu poate fi făcută nicio asociere cu vaccinul administrat”, se arată în comunicatul ANSP.

***

Potrivit celui mai recent bilanț al Ministerului Sănătății, 6445 de persoane au decedat în Republica Moldova după ce s-au infectat cu COVID-19.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: