ANSP încă nu poate utiliza echipamentul pentru diferențierea noilor tulpine Covid
Full Article 2 minutes read

ANSP încă nu poate utiliza echipamentul pentru diferențierea noilor tulpine Covid

La aproape trei săptămâni de la anunțul că angajații Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) învață să utilizeze echipamentul medical de laborator, care le va permite să diferențieze tulpinile de coronavirus, testele respective încă nu pot fi realizate. La întrebarea jurnaliștilor din ce motiv durează atât de mult, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Svetlana Nicolaescu a răspuns că s-a defectat o piesă a echipamentului respectiv.

Deși laboratoarele ANSP nu pot diferenția deocamdată tulpinile de COVID-19, secretarul de stat Svetlana Nicolaescu a dat asigurări că în Republica Moldova sunt aceleași forme de coronavirus ca în restul regiunii geografice.

„Referitor la tulpinile care circulă în țară nu avem foarte mari diferențe regionale. Referitor la secvenţiatorul care este instalat în cadrul ANSP, la ora actuală, în țară se află un grup de experți care asigură punerea în funcțiune a acestui echipament. Astăzi noi încă nu putem realiza testările”, a declarat reprezentanta Ministerului Sănătății.

Svetlana Nicolaescu a negat informația potrivit căreia echipa de experți care a venit să instruiască angajații ANSP a părăsit deja Republica Moldova.

„Este un aspect care a necesitat o înlocuire a unei piese care la etapa de testare s-a dovedit că nu este funcțională. Și durează acest proces până când toate piesele vor fi asamblate și funcționale. Etapa de testare nu a dat posibilitatea ca el să fie pus în funcțiune”, a conchis aceasta.

Pe 20 octombrie, Nicolaescu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că angajații ANSP sunt instruiți pentru a putea utiliza echipamentul medical necesar pentru diferențierea tulpinelor de Covid.

„Este important să asigurăm monitorizarea tulpinelor care prezintă îngrijorare, inclusiv a noilor tulpini. Există modalitatea de supaveghere prin secvențierea virusurilor. După cum cunoașteți, laboratoarele ANSP au fost dotate cu un asemenea echipament. În această săptămână au loc acele instruiri ale personalului, realizăm această acțiune cu suportul OMS. Sperăm că, în cel mai scurt timp, vom avea posibilitate… Este important ca pe parcursul acestui val epidemic să monitorizăm și noile tulpini”, a declarat atunci secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: