Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

ANSP încă nu poate utiliza echipamentul pentru diferențierea noilor tulpine Covid

La aproape trei săptămâni de la anunțul că angajații Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) învață să utilizeze echipamentul medical de laborator, care le va permite să diferențieze tulpinile de coronavirus, testele respective încă nu pot fi realizate. La întrebarea jurnaliștilor din ce motiv durează atât de mult, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Svetlana Nicolaescu a răspuns că s-a defectat o piesă a echipamentului respectiv.

Deși laboratoarele ANSP nu pot diferenția deocamdată tulpinile de COVID-19, secretarul de stat Svetlana Nicolaescu a dat asigurări că în Republica Moldova sunt aceleași forme de coronavirus ca în restul regiunii geografice.

„Referitor la tulpinile care circulă în țară nu avem foarte mari diferențe regionale. Referitor la secvenţiatorul care este instalat în cadrul ANSP, la ora actuală, în țară se află un grup de experți care asigură punerea în funcțiune a acestui echipament. Astăzi noi încă nu putem realiza testările”, a declarat reprezentanta Ministerului Sănătății.

Svetlana Nicolaescu a negat informația potrivit căreia echipa de experți care a venit să instruiască angajații ANSP a părăsit deja Republica Moldova.

„Este un aspect care a necesitat o înlocuire a unei piese care la etapa de testare s-a dovedit că nu este funcțională. Și durează acest proces până când toate piesele vor fi asamblate și funcționale. Etapa de testare nu a dat posibilitatea ca el să fie pus în funcțiune”, a conchis aceasta.

Pe 20 octombrie, Nicolaescu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că angajații ANSP sunt instruiți pentru a putea utiliza echipamentul medical necesar pentru diferențierea tulpinelor de Covid.

„Este important să asigurăm monitorizarea tulpinelor care prezintă îngrijorare, inclusiv a noilor tulpini. Există modalitatea de supaveghere prin secvențierea virusurilor. După cum cunoașteți, laboratoarele ANSP au fost dotate cu un asemenea echipament. În această săptămână au loc acele instruiri ale personalului, realizăm această acțiune cu suportul OMS. Sperăm că, în cel mai scurt timp, vom avea posibilitate… Este important ca pe parcursul acestui val epidemic să monitorizăm și noile tulpini”, a declarat atunci secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Dorin Recean, întrevedere cu omologul său bulgar: „Împreună, construim un viitor european”

Premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova, care a început cu o întrevedere la Chișinău cu omologul său Dorin Recean. Cei doi șefi de guvern au discutat despre aprofundarea relațiilor de parteneriat și prietenie dintre cele două state, sprijinul pentru parcursul european al Moldovei, proiectele comune și extinderea cooperării bilaterale.

„Moldova a devenit acasă pentru mii de familii de origine bulgară. Împreună, construim un viitor european. Viitorul Moldovei înseamnă și viitorul etnicilor bulgari din Taraclia. Și este un viitor european, unde fiecare cetățean, fiecare comunitate are șansa de a trăi în libertate, demnitate și bunăstare. Unde diversitatea este respectată”, a subliniat premierul Dorin Recean.

La rândul său, prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a remarcat cooperarea strânsă dintre statele noastre și sprijinul pentru drumul european al Republicii Moldova.

„Relațiile noastre se bazează pe trei aspecte fundamentale: viitorul comun european, valorile împărtășite și relațiile cu comunitatea bulgară, care reprezintă un punct de plecare pentru noi realizări”, a spus premierul Rossen Jeliazkov.

Cei doi oficiali au subliniat că parteneriatul bilateral se materializează prin proiecte concrete în domenii cu impact direct pentru oameni – educație, cultură, infrastructură, energie și dezvoltare comunitară. 

O colaborare de succes se atestă în domeniul educației, astăzi urmând să fie semnat acordul prin care Universitatea din Taraclia devine filiala Universității din Bulgaria – prima instituție de învățământ superior bulgară deschisă în afara Bulgariei. 

În context, premierul Rossen Jeliazkov a subliniat că Bulgaria va sprijini consecvent parcursul european al Republicii Moldova, va împărtăși din experiența sa de aderare la UE și va întări colaborarea bilaterală pentru a combate amenințările comune.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean l-a primit pe omologul său bulgar la Casa Guvernului.

Ulterior, oficialii vor merge în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: