Antreprenorii care vor recicla ambalajele, pe care le pun pe piață, ar putea fi scutiți de taxa pentru ele 
Full Article 2 minutes read

Antreprenorii care vor recicla ambalajele, pe care le pun pe piață, ar putea fi scutiți de taxa pentru ele 

Agenții economici care vor recupera și vor recicla ambalajele pe care le pun pe piață vor fi scutiți de taxa pentru ele. Prevederea, comunică IPN, se conține într-un proiect de lege înregistrat în Parlament de către deputata Partidului Acțiune și Solidaritate Ina Coșeru.

Potrivit deputatei, conform prevederilor legale în vigoare, producătorii locali achitau o taxă pentru poluarea mediului de până la 10 ori mai mică decât importatorii pentru aceleași produse. Astfel, a devenit necesară stabilirea unei noi baze de taxare a deșeurilor de ambalaje în funcție de greutate.

Având în vedere experiențele țărilor europene, dar și conform calculelor la nivel național, implementarea instrumentului financiar descris mai sus va avea ca rezultat reducerea poluării provenite de la deșeurile de ambalaje, în special deșeurile de plastic și deșeurile care nu pot fi reciclate, manifestată prin reintroducerea lor în circuitul economic ca materie secundară, care la rândul ei ar permite o utilizare mai eficientă a resurselor naturale, reducând astfel volumul de deșeuri care ajung în depozitele de deșeuri, protejând atât mediul cât și sănătatea oamenilor”, a precizat autoarea.

Proiectul propune ca în actuala legislație să fie introduse poziții tarifare noi, care reprezintă ambalaje fabricate din hârtie, carton, plastic, sticlă, metale și/sau lemn.

În prezent sunt taxate doar ambalajele din masă plastică, ambalajul primar compozit și ambalajul primar din aluminiu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: