Anul 2023 ar putea fi considerat cel mai călduros. Cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă

Temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă sunt cauzate de prezența unei mase de aer cald din nordul Africii, au declarat pentru Radio Moldova reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Iar un expert de mediu a spus pentru sursa citată că fenomenul este o consecință a încălzii globale și acest an ar putea deveni cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice.

Anul 2023 ar putea fi considerat cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice, a comunicat pentru sursa citată expertul de mediu Vladimir Garaba. El a mai spus că temperaturile ar putea crește și în viitor și a subliniat că pentru a atenua fenomenul încălzirii globale, autoritățile trebuie să dezvolte programe naționale de împădurire.

Nu e nimic de mirare, dar această vară și toamnă ne-a adus atâtea surprize care întrec orice așteptări, orice statistici și toți specialiștii consideră că noi avem o încălzire cu 1,5 grade față de mediile din secolul XIX. Deci noi acum progresăm foarte puternic, mai ales în ultimii ani. Fenomenul, dacă-l luăm izolat, parcă nu ar trebui să ne sperie, dar noi avem luna iulie, luna august, luna septembrie și luna octombrie cu recorduri de temperatură, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. De aceea noi beneficiem de susținerea instituțiilor internaționale și a țărilor Uniunii Europene prin granturi și prin alte căi de finanțare pentru lărgirea suprafețelor de pădure, intensificarea agriculturii”, a declarat expertul.

Temperaturile neobișnuit de ridicate din acest weekend sunt cauzate de pătrunderea unui val de aer cald din nordul Africii, a declarat șeful Direcției Prognoze Meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat Ghenadie Roșca.

Și în următoarele cinci zile vom avea valori termice maxim de până la 23 de grade Celsius. Avem o astfel de schimbare bruscă a vremii spre căldură din cauza că de partea de vest a continentului se află un ciclon destul de bine dezvoltat care, prin circulația sa, permite pătrunderea unei mase de aer mai fierbinte din nordul Africii și respectiv avem acest val de căldură”, a explicat Ghenadie Roșca.

Amintim că sâmbătă, 21 octombrie, în Republica Moldova s-au înregistrat maxime de până la +32°C. Săptămâna viitoare se așteaptă cer noros pe întreg teritoriul țării și ploi slabe în nordul și centrul Republicii Moldova. În perioada 23-29 octombrie, maxima termică va urca până la +24 grade Celsius, iar minima va fi +7 grade Celsius.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: