Anunțul lui Putin alungă rușii din țară? Biletele de avion, către mai multe țări, s-au epuizat în Rusia
Full Article 4 minutes read

Anunțul lui Putin alungă rușii din țară? Biletele de avion, către mai multe țări, s-au epuizat în Rusia

Site-urile companiilor aeriene și ale agregatorilor de bilete au rămas fără bilete pentru următoarele zboruri din Rusia către țările cu regim fără vize, scrie RBC, citat de Meduza. Potrivit sursei citate este vorba, în special, despre zboruri către Istanbul, Erevan, Baku sau Tașkent. Se întâmplă după ce în dimineața zilei de astăzi, 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială în Rusia, în contextul războiului din Ucraina. Autoritățile ruse anunță că urmează a fi mobilizați, în total, circa 300 de mii de cetățeni ai Federației Ruse.

Potrivit portalului Meduza, în cele mai multe cazuri, cele mai apropiate zboruri disponibile pe care jurnaliștii au reușit să le găsească sunt programate pentru vineri, 23 septembrie, sau în perioada 24-25 septembrie.

Potrivit serviciului Aviasales, un bilet pentru un zbor direct de la Moscova la Istanbul poate fi cumpărat acum nu mai devreme de vineri, 23 septembrie, și costă 76.000 de ruble. Zborul este operat de Aeroflot. Pe site-ul Turkish Airlines, un bilet pentru un zbor similar poate fi cumpărat nu mai devreme de 24 septembrie pentru mai mult de 81 de mii de ruble.

Între timp, publicația Novaia Gazeta anunță că, în doar câteva ore de la anunțul lui Putin, peste 211 mii oameni au semnat petiția împotriva mobilizării în Rusia, lansată de mișcarea Soft Power pe site-ul Change.org.

„Noi, cetățenii Rusiei, femei și bărbați, ne opunem mobilizării generale și parțiale. Președintele Vladimir Putin nu are temeiuri legale, motive ponderate și bine motivate pentru a-l anunța și nu poate avea niciunul. În situația actuală de incertitudine, nu suntem pregătiți să expunem bărbații din țara noastră – frați, fii, soți, tați și bunici – la pericol moral, moral sau fizic”, au spus autorii petiției.

Portalul precizează că petiția a fost lansată în urmă cu cinci luni, dar astăzi a fost actualizată în conformitate cu noile informații legate de mobilizarea parțială, urmare a cărora numărul semnatarilor a început să crească dramatic.

De menționat că anunțul lui Vladimir Putin a determinat oamenii să iasă în stradă, la Moskova. Primul protest se anunță chiar pentru astăzi, 21 septembrie. În context, Procuratura de la Moscova a avertizat public asupra răspunderii pentru apeluri și participarea la evenimente de masă necoordonate, scriu canalele de telegram ale mass-media rusești. Oamenii legii din Rusia califică acțiunea de protest drept „ilegală” și susțin că aceste evenimente în masă nu au fost coordonate cu autoritățile executive în modul prevăzut de lege.

Amintim că astăzi, 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia. El a spus că „doar cetățenii care se află în prezent în rezervă şi, mai ales, cei care au servit în Forțele Armate, au anumite specialități militare şi experiență relevantă, vor fi supuși conscripției pentru serviciul militar”.

Totodată, textul decretului, publicat pe site-ul Kremlinului, a omis al șaptelea paragraf. Și pe portalul oficial al informațiilor juridice se observă că acest articol este destinat „utilizatorilor oficiali”. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a spus că acest articol ascuns este legat de numărul de cetățeni ruși care vor fi recrutați în armată.

De menționat că imediat după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială în Rusia, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că autoritățile ruse vor mobiliza 300 de mii de ruși, asta în condițiile în care Rusia ar avea o resursă „uriașă” de mobilizare – aproape 25 de milioane de oameni. „Puțin peste 1% sunt supuși mobilizării parțiale”, a precizat el. Șoigu a admis public că astăzi Rusia nu mai luptă doar cu Ucraina, dar și cu NATO și Occidentul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: