APCE, cu ochii pe pregătirea alegerilor prezidențiale și a referendumului. Vizită de documentare în Moldova
Full Article 2 minutes read

APCE, cu ochii pe pregătirea alegerilor prezidențiale și a referendumului. Vizită de documentare în Moldova

Oficialii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Pierre-Alain Fridez și Zanda Kalniņa-Lukaševica, se vor afla, în perioada 1 – 3 iulie, într-o vizită în Republica Moldova. Aceștia vor analiza recentele schimbări politice, pregătirile pentru alegerile prezidențiale și a referendumului constituțional, precum și implementarea votului prin corespondență. Alte subiecte discutate vor include imixtiunea străină, progresul reformei justiției și evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, potrivit serviciului de presă al Parlamentului.

Agenda vizitei de documentare cuprinde întâlniri cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu ministrul Afacerilor Externe, vicepremierul Mihail Popșoi. 

Oficialii APCE vor discuta și cu directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, Procurorul General, Ion Munteanu, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, cu membri ai Comisiei de vetting pentru judecători și procurori și cu reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale. La fel, vor fi organizate discuții cu experții și reprezentanții societății civile despre pregătirea alegerilor și imixtiunea străină.

Alegerile prezidențiale în Republica Moldova vor avea loc la data de 20 octombrie 2024. Următorii candidați și-au confirmat intenția de a candida în alegerile prezidențiale: Maia Sandu, Renato Usatîi, Teodor Cîrnaț, Tudor Ulianovschi, Andrei Năstase și Vladimir Filat. 

Referendumul Constituțional va fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale unde  cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: