Apelul lui Năstase către Dodon: „Renunță la nominalizarea făcută de tine și Șor”
Full Article 4 minutes read

Apelul lui Năstase către Dodon: „Renunță la nominalizarea făcută de tine și Șor”

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase i-a cerut în mod public președintelui Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon să își retragă candidatul la funcția de prim-ministru și să accepte un alt pretendent. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă din 29 martie.

Andrei Năstase s-a referit la acordul de finanțare prin care Moldova a ratat suma de 60 mln de euro din partea guvernului României și a atras atenția că în lipsa unui guvern plenipotențiar, Moldova ar putea pierde și alțe finanțări.

„După ratarea iresponsabilă a celor 60 de milioane de euro din acordul cu România, riscul este iminent să ratăm alte 500 mln de dolari de la Fondul Monetar Internațional, cele 100 de mln de euro de la UE. Din punctul nostru de vedere este îngrijorător și regretabil mesajul diplomatic pe care România este obligată din cauza iresponsabilității decidenților moldoveni să-l transmită Republicii Moldova”, a declarat Năstase.

Fără să precizeze la cine se referă, politicianul a criticat faptul că s-a cerut luni la rând organizarea alegerilor parlamentare anticipate, fără a fi oferită și soluția constituțională

„Nu poți să dai foc la țară din cauza unui partid politic, de dragul excepționalității politice al unuia sau altuia. Am spus de mai multe ori că asta se va întâmpla, dar din păcate, nu a interesat pe nimeni. S-a strigat timp de 5 luni „anticipate”, fără a se oferi soluția constituțională. Și eu și Platforma DA milităm pentru anticipate, dar în mod rațional, pragmatic, constituțional”, a declarat liderul Platformei DA.

Andrei Năstase susține că este o rușine faptul că politicienii se preocupă de propriile partide, în loc să se preocupe de ieșirea din criză.

„Cine trebuie să răspundă pentru acest eșec halucinant al politicii moldovenești? Dodon, care a controlat un guvern plenipotențiar până la demisia din decembrie va spune că președintele. Actualul președinte va spune că Dodon. Iată că suntem desprinși complet de coordonatele politice europene”, a mai spus Năstase.

Politicianul a reiterat că singura ieșire din criză este învestirea unui nou guvern. Acesta i-a cerut lui Igor Dodon să retragă candidatura lui Vladimir Golovatiuc, propusă de majoritatea parlamentară.

„Fac din nou apel către decidenții din Republica Moldova: părăsiți această abordare și oferiți țării șansa unui guvern cu drepturi depline. Renunțați până nu distrigeți totul. (…) Fac un apel către Igor Dodon – ai pierdut alegerile, renunță a mai ține captivă țara în acest joc de putere. Renunță la nominalizarea făcută de tine și Șor și oferiți șansa unui guvern corect. Iar după asta, alegeri anticipate care să dea oamenilor posibilitatea să-și aleagă reprezentanții”, a declarat Andrei Năstase.

***

Amintim că președinta Maia Sandu a invitat fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări, în vederea dizvolvării parlamentului, după ce parlamentul a eșuat pe 25 martie să învestească un nou guvern.

În dimineața de 26 martie, Platforma DA a reiterat că este gata să-și asume formarea unui guvern anticriză cu o foaie de parcurs clară privind organizarea alegerilor anticipate. Mai mult, candidatul formațiunii se angajează să identifice în forul legislativ al țării sprijinul unei majorități stabile de deputați, iar din această majoritate legislativă ar urma să fie excluși deputații cu reputație compromițătoare.

După întrevederea cu șefa statului, vicepreședintele Platformei DA Alexandr Slusari a declarat că discuțiile inițiate de președinta țării sunt doar o formalitate, iar Maia Sandu ar fi luat deja decizia cu privire la dizolvarea parlamentului și se va adresa Curții Constituționale în acest sens.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: