Candidatul Platformei DA la funcția de premier se angajează să obțină sprijinul unei majorități stabile de deputați
Full Article 2 minutes read

Candidatul Platformei DA la funcția de premier se angajează să obțină sprijinul unei majorități stabile de deputați

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) reiterează că este gata să-și asume formarea unui guvern anticriză cu o foaie de parcurs clară privind organizarea alegerilor anticipate. Potrivit unui comunicat publicat pe 26 martie, candidatul formațiunii se angajează să identifice în forul legislativ al țării sprijinul unei majorități stabile de deputați. Mai mult, din această majoritate legislativă ar urma să fie excluși deputații cu reputație compromițătoare.

Declarația a fost făcută în contextul consultărilor anunțate de președintele țării pentru data de 26 martie:

„Reiterăm poziția Platformei DA privind asumarea formării unui guvern anticriză cu o foaie de parcurs clară privind organizarea alegerilor anticipate, un guvern care ar avea o reprezentare largă din partea mai multor partide parlamentare și extraparlamentare proeuropene, precum și din partea societății civile”.

Totodată, reprezentanții Platformei DA au subliniat că din majoritatea parlamentară care va sprijini candidatul formațiunii la funcția de prim-ministru nu vor face parte deputați compromiși:

„Exceptând deputații și grupările politico-criminale cu implicare în frauda bancară, spălătoria mafiei rusești, atacurile raider, concesionarea aeroportului etc, candidatul Platformei DA la funcția de prim-ministru se angajează să identifice în forul legislativ al țării sprijinul unei majorități stabile de deputați pentru perioada și un program de guvernare determinat”.

***

Amintim că președinta Maia Sandu a invitat fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări, în vederea dizvolvării parlamentului. Anunțul a fost făcut de administrația prezidențială, după ce parlamentul a eșuat pe 25 martie să învestească un nou guvern. Deputații din majoritatea parlamentară, ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova”, au boicotat ședința, iar premierul desemnat Igor Grosu nu a fost lăsat să-și prezinte echipa și programul de guvernare.

Într-un briefing de presă, Igor Grosu de declarat că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului. De cealaltă parte, majoritatea parlamentară a dat citire unei declarații prin care se opune acestei soluții și insistă pe desemnarea lui Vladimir Golovatiuc la funcția de premier.

Pe de altă parte, încă în luna iunie, Platforma DA a anunțat că este pregătită să-și asume guvernarea. În februarie, reprezentanții formațiunii au anunțat că îl propun pe Andrei Năstase la funcția de prim-ministru.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: