Андрей Мардарь / NewsMaker

Candidatul Platformei DA la funcția de premier se angajează să obțină sprijinul unei majorități stabile de deputați

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) reiterează că este gata să-și asume formarea unui guvern anticriză cu o foaie de parcurs clară privind organizarea alegerilor anticipate. Potrivit unui comunicat publicat pe 26 martie, candidatul formațiunii se angajează să identifice în forul legislativ al țării sprijinul unei majorități stabile de deputați. Mai mult, din această majoritate legislativă ar urma să fie excluși deputații cu reputație compromițătoare.

Declarația a fost făcută în contextul consultărilor anunțate de președintele țării pentru data de 26 martie:

„Reiterăm poziția Platformei DA privind asumarea formării unui guvern anticriză cu o foaie de parcurs clară privind organizarea alegerilor anticipate, un guvern care ar avea o reprezentare largă din partea mai multor partide parlamentare și extraparlamentare proeuropene, precum și din partea societății civile”.

Totodată, reprezentanții Platformei DA au subliniat că din majoritatea parlamentară care va sprijini candidatul formațiunii la funcția de prim-ministru nu vor face parte deputați compromiși:

„Exceptând deputații și grupările politico-criminale cu implicare în frauda bancară, spălătoria mafiei rusești, atacurile raider, concesionarea aeroportului etc, candidatul Platformei DA la funcția de prim-ministru se angajează să identifice în forul legislativ al țării sprijinul unei majorități stabile de deputați pentru perioada și un program de guvernare determinat”.

***

Amintim că președinta Maia Sandu a invitat fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări, în vederea dizvolvării parlamentului. Anunțul a fost făcut de administrația prezidențială, după ce parlamentul a eșuat pe 25 martie să învestească un nou guvern. Deputații din majoritatea parlamentară, ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova”, au boicotat ședința, iar premierul desemnat Igor Grosu nu a fost lăsat să-și prezinte echipa și programul de guvernare.

Într-un briefing de presă, Igor Grosu de declarat că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului. De cealaltă parte, majoritatea parlamentară a dat citire unei declarații prin care se opune acestei soluții și insistă pe desemnarea lui Vladimir Golovatiuc la funcția de premier.

Pe de altă parte, încă în luna iunie, Platforma DA a anunțat că este pregătită să-și asume guvernarea. În februarie, reprezentanții formațiunii au anunțat că îl propun pe Andrei Năstase la funcția de prim-ministru.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: